Polymer Science Park start met proeftuin Recycling

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Nederland is geen locatie te vinden waar wetenschap en bedrijfsleven op systematische wijze samenwerken om kunststofrecycling verder te brengen. De proeftuin Recycling – Future Proof Polymers in Zwolle is het eerste initiatief waar wordt gedaan.

De proeftuin is een fysieke-werkplaats, waarin experimentele ontwikkelingen omtrent kunststofrecycling en de inzet van recyclaat in productie worden aangepakt. Het is volgens de initiatiefnemers een toegankelijke plek waar het bruist van ideeën en nieuwe producten en processen ontstaan. Tijdens een werkbezoek van de Topsector Chemie in 2014 aan het Polymer Science Park beschouwden de aanwezige kunststofverwerkende bedrijven het ontwikkelen van kunststof toepassingen op basis van gerecyclede kunststoffen als een gemeenschappelijke kans én uitdaging. Centrale vraag daarbij was op welke wijze ze een doorbraak kunnen bereiken om gerecyclede kunststof net zo gangbaar te maken als gerecycled glas of papier.

De nieuwe proeftuin maakt het mogelijk om op een effectieve en efficiënte wijze projecten met partijen in de keten, zoals materiaalleveranciers, kunststof recyclers, compounders, verwerkers en producenten, uit te voeren en te organiseren. Innovatie binnen de proeftuin is gericht op onder andere betere scheidingstechnieken, waardoor inzet van recyclaat in hoogwaardigere kunststofproducten (up-cycling), mogelijk wordt gemaakt. Dit levert volgens de initiatiefnemers een positief effect op het klimaat en aanzienlijke verlaging van CO2-uitstoot. "Alleen al met het eerste aantal experimentele ontwikkelingen in de proeftuin met bedrijven als Attero, Beutech, DSM, van Werven en Trending Industries wordt een verlaging van CO2-uitstoot van 277.290 ton gerealiseerd en 4.005 GWh energie bespaard." Oost NV ondersteunt het Polymer Science Park bij de ontwikkeling van de proeftuin, het organiseren van matching, het betrekken van partners en de EFRO financiering vanuit de Provincies Overijssel en Gelderland. Kijk voor meer informatie op www.polymersciencepark.nl.