Afbeelding

Filosofisch Café begint leesgroep Hannah Arendt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Filosofisch Café Zwolle begint, onder voorbehoud, op maandagavond 8 februari een leesgroep over Hannah Arendt.

Arendt (1906-1975), één van de grote namen in de filosofie, staat volgens de organisatie opnieuw sterk in de belangstelling. “In haar werk legt zij feilloos de vinger op de zwakke plekken van de moderne tijd: het totalitarisme, het ‘gedachteloze’ kwaad, het maakbaarheidsdenken, de nadruk op economie en consumptie, de vervalsing van feiten. Als hoofdoorzaak ziet zij de verwaarlozing, soms sluiting, van de vrije publieke ruimte. Voorwaarden om die vrije publieke ruimte open te houden zijn onder meer pluraliteit, vernieuwing, gastvrijheid, duurzaamheid, nadenken, wetgeving, vergeving en beloften.”

Arendt is volgens Filosofisch Café Zwolle berucht vanwege de strenge en weerbarstige manier waarop ze filosofeert. “In een nieuw, pas verschenen boek wordt haar denken helder en systematisch uitgelegd. Dit boek van de Belgen Dirk de Schutter en Remi Peeters (Hannah Arendt, politiek denker, 2015 Zoetermeer) is volgens Hans Achterhuis een schitterende introductie tot haar filosofie en vormt daarom uitgangspunt voor ons gesprek.” Het, tweehonderd pagina’s tellende, boek bestaat uit drie delen: 1. het dagelijkse leven: arbeiden, werk en handelen; 2. het politieke: macht, gezamenlijk handelen en de publieke ruimte; 3. het actuele nu: de verwoestijning van de samenleving.

Deze indeling vormt ook het kader voor de bespreking onder begeleiding van Peter Graus. Bij grote belangstelling begeleidt Theo van der Vliet een tweede leesgroep. De bijeenkomsten worden om toerbeurt bij één van de deelnemers thuis gehouden. Het zijn vijf avonden, in principe om de twee weken op de maandagavond. Deelnemers betalen 6 euro voor de hele sessie plus de aanschaf van het boek bij de boekhandel. De eerste avond wordt bij de begeleider van de leesgroep gehouden. De avond begint om 19.45 uur en eindigt om 22.00 uur. Belangstellenden kunnen zich tot 19 januari aanmelden via filozwol@assendorp.net. Na aanmelding wordt een bevestiging van deelname verstuurd.

De thema-avonden van het Filosofisch Café Zwolle in het voorjaar van 2016 zijn:

18 januari Hans Achterhuis, De actualiteit van Hannah Arendt; 15 februari: Hans Schnitzler, Het digitale proletariaat; 21 maart: Antoinette Thijssen, Vrouwen en Technologie, een wezensvreemde combinatie?; 18 april: maand van de filosofie. Thema: Over de grens. Op 14 maart en 16 mei 2016 zijn Socratische Gesprekken gepland.

Kijk voor meer informatie op www.filosofischcafezwolle.nl.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 20 uur geleden