Afbeelding
Pedro Sluiter

WVF onttroont Storica en wint na acht jaar weer het Jo van Marle-toernooi

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Niet de straatvoetballers van Dieze West of HFC Storica, maar WVF gaat er met de trofee vandoor op het 38ste Jo van Marle-toernooi. Toevallig is het niet. “We hebben dit jaar geselecteerd op zaalvoetballers.”

“Je hebt het net gemist”, zegt Yassine Assa, terwijl hij de WRZV Hallen verlaat. De nog altijd van een blessure herstellende speler van Dieze West doelt daarmee op de uitschakeling van zijn ploeg in de groepsfase van het Jo van Marle-toernooi. Ondanks de aanwezigheid van onder meer Wahid en Nima Shimeri en Tom IJzerman slaagt Zwolle’s enige hoofdklasser er niet in de laatste vier te bereiken. Tegen ZAC ‘wil de bal er niet in’, zoals Wahid Shimeri verklaart. Op doelsaldo vliegt de favoriet uit.

De toeschouwers/aanhangers van twaalf Zwolse amateurvoetbalclubs (Berkum, SV Zwolle en Wijthmen ontbreken) moeten vervolgens hun aandacht verdelen over de Bep Bakhuyshal, waar de halve finale tussen WVF en ZAC wordt afgewerkt, en de Koos Albertshal, waar Storica en Be Quick ‘28 strijden om een finaleplaats. Terwijl WVF afstand neemt van ZAC, draait Storica tegen Be Quick een 2-1 achterstand om in een 3-2 voorsprong. Be Quick laat drie minuten voor tijd een buitenkansje liggen om langszij te komen. Uitgerekend topschutter Bas Buimer mist een penalty. Zijn schot spat uiteen op de paal, en daarmee de droom op de titel.

Dat WVF in de finale Storica verslaat met 3-1, komt vooral doordat Storica de kansen (soms door wat pech) laat liggen en WVF koelbloedig profiteert van foutjes. “Het scheelt als je jongens heb die op zaalvoetbal zitten”, lacht Richard Bouwmeester, die het toernooi één keer eerder won. Die laatste zege van WVF dateerde van 2007. “Vooral onze coach is heel blij. Die schaamde zich de laatste twee jaar.” De coach is Roy Dusink (assistent van hoofdtrainer Freddy Smit) en die wilde dit jaar per se goed voor de dag komen. "Het was niet zo van: ‘wie beschikbaar is doet mee’. We hebben geselecteerd op zaalvoetballers”, zegt de 47-jarige Dusink, die het toernooi als voetballer van Zwolsche Boys meer dan eens won. "Zeker vijf keer.“ Dusink vind het jammer dat niet alle Zwolse ploegen het even serieus nemen. “Ik wil winnen. Goed voor de dag komen, in Zwolle! Maar het toernooi is niet even belangrijk voor alle eerste elftallen. Het mag met iets meer respect worden benaderd.”

Het is afwachten wie de organisatie van het Jo van Marle-toernooi in 2016 op zich neemt. Er is nog niemand opgestaan uit de federatie van Zwolse voetbalverenigingen die het stokje overneemt van de afgetreden Lucien van Peer. Oud-organisator Jan Pieterman (erelid van WVF) pakte het dit jaar op, maar dat was eenmalig.