Afbeelding
"Common Kingfisher Alcedo atthis" by Andreas Trepte - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons - https://co

IJsvogelkenner Jelle Harder houdt lezing bij de KNNV

Algemeen

ASSENDORP - IJsvogelkenner Jelle Harder verzorgt op 20 januari om 20.00 uur een lezing voor de KNNV in zaal Zonnebloem in Doepark Nooterhof aan de Goertjesweg.

De lezing begint met een veertig minuten durende PowerPointpresentatie over het succesvolle ijsvogelproject in Gooi en Vechtstreek. Na de koffiepauze volgt een film van vijfentwintig minuten, die het aangepaste leven van ijsvogels laat zien in een stadsparkje in Brabant. De gevaren van de stadse omgeving en de winter zijn volgens de KNNV daarin goed in beelden en geluid gevangen.

Harder vertelt over het uiterlijk van de ijsvogel, het leefgebied, het broeden, leeftijd, voedsel en voedsel zoeken. Vervolgens komt aan de orde hoe het met de ijsvogelstand gaat in het Gooi en de Vechtstreek vanaf 1995 tot nu toe. Er wordt een vergelijking gemaakt met de ijsvogelstand in Nederland. Ook brengt de ijsvogelkenner de situatie rond Zwolle in beeld. Daarna wordt met wat voorbeelden duidelijk gemaakt hoe de mens ijsvogels kan helpen aan meer broedgelegenheid.

Harder is oprichter en coördinator van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Het onderzoek naar ijsvogels doet hij al vanaf begin jaren negentig. Over het maken van broedwanden voor ijsvogels heeft hij een handleiding gemaakt en een dvd-instructiefilm. Voor zijn activiteiten ontving Harder in 2006 de eerste Paul Fentener van Vlissingen AD Natuurprijs. Voor Vogelbescherming Nederland was hij in 2008, 2009, 2011 en 2015 webloghouder van de site over de ijsvogels (www.beleefdelente.nl).