Landstede, HIP en Peter Vader houden congres over relatie tussen professional en zorgvrager

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

In het theater bij Landstede aan het Dokterspad in Zwolle wordt op dinsdag 26 januari het congres ‘Jouw Zorg, Mijn Zorg’ gehouden. De drie organisatoren Landstede, HIP (Health Innovation Park) en Peter Vader Trainingen stellen die dag de relatie tussen de professional en de zorgvrager centraal.

Gastsprekers zijn onder andere Landstede-bestuurder Theo Rietkerk, directeur Gert-Jan Hemmers, ex-cliniclown en adviseur voor zorginstellingen Peter Vader en gynaecologe en coach/trainer Moniek de Boer. De congresgangers hebben keus uit negen workshops.

Peter Vader adviseert de laatste jaren veel zorginstellingen over de relatie tussen de professional en de zorgvrager. “Op dit moment staat Nederland voor de opgave om de zorg ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief goed te houden. Kwaliteit in werken - binnen of buiten de zorg - is vooral mensenwerk. Maar door alle (zakelijke) veranderingen in de zorg verandert ook de relatie tussen zorgprofessional en zorgvrager. Terwijl die relatie nu juist het kapitaal van de zorginstelling is. De kunst is om de balans tussen ziel en zakelijkheid te bewaren of te hervinden”, aldus Vader.

Toekomst

Landstede bestuursvoorzitter Theo Rietkerk ziet vooral de toegevoegde waarde van een betere samenwerking tussen de zorginstellingen, overheid, onderwijs en het bedrijfsleven als de sleutel naar de zorgmedewerker van de toekomst. Rietkerk: “Het Zorgtrainingscentrum regio Zwolle staat in de steigers en is een geweldige opmaat naar het opleiden van onze toekomstige zorgmedewerkers. Zorgethiek, het benutten van zorgtechnologie en wijkzorg zijn belangrijke speerpunten van het trainingscentrum. En wat vraagt dit van het onderwijs?. Het congres in Zwolle is een goede plek voor professionals in het onderwijs en bedrijfsleven om ervaringen op die onderwerpen met elkaar te delen.”

Workshops
Tijdens negen workshops kunnen de congresgangers ideeën, ervaringen en kennis uitwisselen. Onderwerpen zijn: ‘innovaties rond patiëntbeleving’, ‘hoe sta je in het zorgsysteem?’, ‘de kloof tussen betrokkenheid en alledaagse werkelijkheid’, ‘aandacht in de zorg’, ‘het terugbrengen van bevlogenheid en vakbekwaamheid’, ‘met Triple Aim betere kwaliteit van zorg, hogere kwaliteit van leven en lagere kosten’, ‘het zorgethisch lab in het Zorgtrainingscentrum’, ‘dilemma’s en moreel beraad’, ‘verdraaide organisaties in de zorg’ en ‘lijden, leiden of volgen’.

Het congres is gericht op zorgprofessionals die nu werkzaam zijn bij een zorginstelling of in het mbo- of hbo-onderwijs. Meer informatie over de gastsprekers en workshops is te vinden op www.congresjouwzorgmijnzorg.nl. Het congres is op dinsdag 26 januari van 12.00 tot 17.30 uur in het Landstede-theater aan het Dokterspad in Zwolle. Aanmelden kan op bovengenoemde site. Er is nog een aantal plekken beschikbaar.