Afbeelding

Haarden, kachels en schouwen bij Sfeervol Stoken

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Sfeervol Stoken verkoopt en plaatst haarden, kachels en schouwen: elektrisch, gas of hout. Opvallend zijn de Tulikivi speksteenhaarden. “Drie uur stoken voor 24 uur warmte”, vertelt eigenaar Wilfred Pepping.

“Het rendement van deze massieve speksteenhaarden uit Finland bedraagt gemiddeld 90%. Dat is een besparing van 50% in vergelijking met het houtverbruik van een klassieke houtkachel. Ze halen 9 maal meer warmte uit het brandhout dan een gemiddelde open haard.”

De Tulikivi-kachels worden opgebouwd uit speksteen. “Toen we een tijdje geleden bij Flevonice alle pallets met steen binnenreden, vroeg iedereen: wat gaan jullie doen? Aan het eind van de dag hadden we een prachtige, complete haard gebouwd”, glundert Wilfred Pepping.

Hij wijst erop dat ook de ‘gewone’ kachels steeds duurzamer worden. “Meer en meer klanten vragen naar een hoog rendement en lage uitstoot. Volgend jaar wordt dat een eis van de overheid en mijn kachels voldoen daar nu al aan.”

Na de crisisjaren is er de laatste weer meer vraag naar de kachels van Sfeervol Stoken: “Bij nieuwbouw gaat het meestal om gaskachels, bij bestaande bouw om houtkachels. En daarnaast zoals gezegd de speksteenhaarden; een prachtige techniek, alleen moeilijk uit te leggen. Daarvoor kunnen de mensen beter even langs komen.”

“Wat het mooie aan dit vak is? Toen ik in een ver verleden elektricien was, zei een klant nooit: goh, wat een mooi stopcontact! Bij een haard is dat anders. Met deze producten maak je de klanten ècht blij.”

Sfeervol Stoken is gevestigd aan de Spaarne 18 in Dronten (vlakbij de kunstijsbaan).