Afbeelding

'Zwolle zingt beestachtig'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Zwolse Zangraad heeft voor de 17e keer het zangersfestival 'Zwolle zingt!'' georganiseerd. Op 12 maart treden in de twee zalen van schouwburg Odeon en in de Lutherse kerk vanaf 11.00 uur dertig koren op. Het thema is dit jaar: 'Zwolle zingt beestachtig!'.

De koren zijn verplicht tenminste één nummer te brengen, waarin dieren de hoofdrol spelen. Alle koren in Zwolle en omstreken worden uitgenodigd hieraan mee te doen en zich aan te melden. Ze hoeven dus geen lid van de Zangraad te zijn. Daarnaast worden er drie workshops van twee uur aangeboden, waar iedereen die van zingen houdt voor 15 euro aan mee kan doen.

Voor wie altijd al graag meer heeft willen weten over maatsoorten, akkoorden, toonladders, tempo(wisselingen) en wat dat voor effect heeft op de uitvoering van koormuziek heeft, is er de workshop 'Muziektheorie in de praktijk' onder leiding van Albert Dam. Hij is onder meer bekend van jeugdorkest De Vuurvogel, Meander Vocaal en de Meander bigband. Daarnaast verzorgt Dam op het Meander College de vooropleiding voor het conservatorium, waar ook veel theorie aan bod komt. De theorie wordt uiteraard geïllustreerd aan de hand van muziek. De cursisten worden uitgenodigd zelf voorbeelden in te dienen, die ze graag behandeld willen zien.

De workshop 'Ontdek je stem' is er speciaal voor mensen die geen ervaring hebben met zingen. Ze ontdekken dat ze met hun stem veel meer kunnen doen dan praten, meer dan ze ooit gedacht hebben. Ze leren dat door te zingen de stem een prachtig instrument kan zijn. De workshop wordt gegeven door de zeer ervaren en kundige dirigent van het Groot Mannenkoor Zwolle en voormalige dirigent van de Mastreechter Staar, Hennie Ramaekers. Mocht het zingen bevallen, dan is er via de website zwolsezangraad.nl altijd een koor te vinden dat past. Een spreadsheet met kenmerken van de diverse koren vereenvoudigt de keuze.

Verder is er een scratchkoor met liederen die passen bij het thema onder leiding van Coert Bremmers. Een scratchkoor is een groep zangers die voor de gelegenheid een koor vormen. De muziek (PDF- en muziekbestanden) wordt van tevoren opgestuurd, zodat men dit op eigen gelegenheid thuis kan instuderen. Het betreft voornamelijk oude muziek (zie de website). Op 12 maart wordt dit in twee uur als koor gerepeteerd en daarna uitgevoerd.

Kijk voor aanmelding en verdere details op de website: zwolle-zingt.nl.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen gisteren