Afbeelding

Signs of safety gatheringen maken zich sterk voor de veiligheid van kinderen

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Manna van ‘t Slot en Petra Rozeboom, licentiedragers van de Signs of safety methodiek in Nederland, geven een vervolg aan de internationale Signs of Safety gatheringen door de eerste gathering in Nederland te laten plaatsvinden. In Theater De Spiegel wonen op 2 februari zo’n zevenhonderd deelnemers vanuit heel Nederland en België deze gathering bij.

Zij hebben als doel het bijeenbrengen en delen van wat er binnen verschillende organisaties in Nederland en België ontwikkeld is op het gebied van veiligheid van kinderen binnen gezinnen. Zeven organisaties vanuit Nederland en België presenteren hun beste praktijkvoorbeelden, waarbij STUK (jongeren tegen geweld in opvoeding en relaties) de gehele dag aanwezig zijn om op hun eigen manier te laten zien wat niet normaal is en hoe belangrijk het is om aan veiligheid te werken. De Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert opent de bijeenkomst.

De organisatie noemt het aantal aanmeldingen ‘overweldigend en divers’. “Veilig Thuis, GGD’s, CJG’s, organisaties gericht op jeugdbescherming, jeugd-ggz, jeugd hulpverlening en de raad van de kinderbescherming, hebben laten weten zeer geïnteresseerd te zijn. ‘Signs of safety’ is een succesvolle, oplossingsgerichte benadering voor gezinnen waarin de veiligheid van een kind een zorg vormt. Het doel van de werkwijze is dat het kind (weer) veilig kan opgroeien. Als het kan in het eigen gezin. Het netwerk van het gezin is in deze methode essentieel. Samen met het netwerk brengt de hulpverlener in kaart waar zorgen over bestaan, wat de mogelijkheden en krachten van het gezin zijn om daar iets aan te doen en hoe geregeld wordt dat de kinderen nu en in de toekomst veilig zijn.”

Het Signs of Safety model bestaat 23 jaar en is nog volop in ontwikkeling. Binnen de methodiek vindt een intensieve samenwerking plaats tussen Amerika, Canada, Engeland, België, Zweden, Nieuw Zeeland, Japan en Nederland. Grondlegger is dr. Andrew Turnell uit Perth, Australië.

Signs of safety vindt dat de populariteit van haar model goed te verklaren is binnen de huidige ontwikkelingen in de jeugdzorg. “De transitie heeft geleid tot forse bezuinigingen. Gemeenten en hulpverleningsorganisaties zijn zeer geïnteresseerd in initiatieven en methodieken die de kosten binnen de jeugdzorg, jeugd-ggz en jeugdbescherming reduceren. Het in beeld krijgen, in beeld houden en tot samenwerking komen met de (soms zeer complexe) gezinssystemen, zijn zaken waar organisaties en gemeenten mee worstelen. Ambulante behandeling en reductie van het aantal uithuisplaatsingen is daarin een grote pijler. De Signs of Safety methodiek sluit daar naadloos bij aan.”

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 21 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 24 apr, 11:00
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 24 apr, 10:50
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 24 apr, 10:15