Afbeelding
ziekenomroep

Jubilarissen ziekenomroep gaan onverstoorbaar verder met uitzenden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte) BERKUM – De een haalt elke maandag tijdens een koffieochtend de verzoeken op en presenteert. De ander zorgt ervoor dat de techniek de omroep niet in de steek laat. Presentatrice Rie Strijker en technicus Dirk Visscher zijn de drijvende kracht achter de Overijsselse Zieken Omroep Zwolle en werden vorige week gelauwerd voor hun inzet.

Aanleiding waren hun twee bijzondere jubilea. Rie zit namelijk al dertig jaar bij de omroep die uitzendt in verzorgingstehuis Berkumstede / De Wissel. Voor Dirk kan daar zelfs tien jaar bij op worden geteld. Recordhouder bij de omroep, die dit jaar zestig jaar bestaat, is overigens Jac van Hezel met 47 jaar. Hij is, net als Dirk, technicus. “Wij doen het wekelijks om en om. Rie daarentegen presenteert elke week. Voor haar hebben we geen vervanging.”

Nummers ophalen

Dat Rie ook nog eens de verzoeknummers ophaalt is een extra compliment waard en tegelijkertijd een mist meent Van Hezel. “De ouderen in Berkumstede / De Wissel zullen zelf niet zo snel een verzoeknummer indienen.”

Van Hezel doet het werk met buitengewoon veel plezier. Net als voor de andere twee geldt dat hij de bewoners graag laat genieten van wat veelal geestelijke muziek is. “Je moet je daarbij dienstbaar opstellen. Het zijn puur de nummers die de bewoners willen horen en niet jouw eigen programma dat wordt afgespeeld.”

Anderhalf uur

De uitzendingen duren anderhalf uur. Ze zijn niet live maar worden op band opgenomen. Zoals dat al jaren het geval is. Heel vroeger ging men met de bandrecorder achterop de fiets naar de opnamelocatie. In de eerste jaren had de omroep veel meer mensen in dienst. Dat was nog voor de periode dat Omroep Zwolle er was. “Wij zijn in feite de voorloper van Omroep Zwolle. Toen die omroep er kwam, is een aantal mensen van ons daar naar overgestapt.”

De ziekenomroep was er destijds voor verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Alleen het tehuis in Berkum is overgebleven waar twee mannen en een vrouw een studio van twee bij drie meter tot hun beschikking hebben. Met een wand vol langspeelplaatsen en een wereld aan cd’s. Dat dan weer wel.

Vaste onderdelen

Behalve uit veel muziek bestaat elk programma uit vier vaste onderdelen. De verjaardagen komen aan bod, er wordt een Zwols verhaal verteld (vaak opgedoken uit een lokale krant, red.), een geestelijk verhaal wordt ontleend aan het ‘Joods Volksverhaal’ en de evenementen in het tehuis worden op een rijtje gezet. Informatief en goed voor de afwisseling meent Van Hezel. Hij denkt als oudgediende nog lang niet aan stoppen.

“Het is ngewoon erg leuk om te doen. Als er eens wat misgaat, bijvoorbeeld omdat de verkeerde plaat wordt gedraaid, hoor je dat de week erop. Dat houdt je scherp. We worden gelukkig goed in de gaten gehouden.”