Afbeelding
Erik-Jan Berends

Bevrijdingsfestival Overijssel opent met Kenny B en sluit af met Manu Chao

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De organisatie van Bevrijdingsfestival Overijssel heeft donderdag haar programmering bekendgemaakt. Thema van het festival is dit jaar ‘De vrijheid omarmd’. Kenny B opent om 11.00 uur het muziekfeest op het hoofpodium op Bevrijdingsdag, Manu Chao La Ventura sluit om 21.30 uur af.

De komende jaren doet het Nationaal Comité een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Voor 2016 heeft politiek filosoof Tamar de Waal de Jaarthema-tekst geschreven. In haar tekst ‘De vrijheid omarmd’ gaat ze in op de universaliteit van verdragen die vrijheid waarborgen en het belang van het hooghouden van waarden die het vrij-zijn mogelijk maken. Op 22 februari worden, in een speciale uitzending van RTL Late Night, de drie ambassadeurs bekendgemaakt die een ronde maken langs de veertien bevrijdingsfestivals in Nederland.

De festiviteiten voor Bevrijdingsdag beginnen al twee jaar op 4 mei met ‘Theater na de Dam’, een theaterprogramma bestaande uit tientallen voorstellingen in verschillende theaters en locaties in het hele land. Dankzij dit initiatief worden op 4 mei, na de dodenherdenking, om 21.00 uur verschillende theatervoorstellingen gespeeld die gaan over de Tweede Wereldoorlog. Op Bevrijdingsdag staan er in Park de Wezenlanden zes podia waar tal van optredens plaatsvinden. Wie voor de bekende namen gaat, vindt naast Kennu B en Manu Chao onder meer Rootsriders, VanVelzen, John Coffey, Rondé en Sabrina Starke op het hoofdpodium. Tal van andere artiesten zijn te zien op Podium Abbott, Sena Talent Stage, Danstheater, Bospodium en Deltion VIP Lounge.

Op het popeiland presenteert Hedon voor de tweede keer containersessies waar bezoekers hun favoriete artiesten van heel dichtbij kunnen bewonderen. Vanaf 14.00 uur is er elk uur ruimte voor een beperkt aantal mensen die mogen genieten van speciale akoestische optredens. In het Windesheim theater kan men genieten van de podiumkunsten van studenten en medewerkers van Windesheim. De familie- en theaterweide staat volgens de organisatie weer garant voor een gezellig en knus programma. Op het Bospodium staat, net als vorig jaar, een programma met fijne liedjes en intieme shows.

Theater Gnaffel en Bevrijdingsfestival Overijssel brengen een bijzonder project op de familie,- en theaterweide. Kinderen en hun ouders kunnen er komen dwalen en speuren in een speciaal afgezet gebied: het Wonderwoud. Hier gaat alles net even anders dan anders.

Met ‘Het Wereldpaviljoen’ wil de organisatie een veilige plek creëren waarin ontmoeting en het openstellen voor elkaar centraal staat. Ze hoopt hiermee de interesse in elkaars achtergrond te stimuleren. Na de eerste editie van de vrijheidscolleges in Zwolle worden ook dit jaar weer, samen met Windesheim in Dialoog, vrijheidscolleges gehouden.

Kijk voor het volledige programma op de website www.

bevrijdingsfestivaloverijssel.nl.