Afbeelding
Erik-Jan Berends

Theo van der Aar geeft met zijn cd ‘een muzikaal inkijkje in een verstoord brein’

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
ZWOLLE-ZUID – Het is 18 april 2011 als Theo van der Aar wordt getroffen door een beroerte (CVA). Wat weinig mensen met een CVA overkomt, overkomt hem wel: hij wordt zeer slechtziend. Tijdens zijn revalidatie schrijft hij gedichten die nu in muziek zijn verwerkt. Zijn cd Verandering wordt op 15 maart in De Nieuwe Bierton gepresenteerd.

“Ik heb de situatie misschien een beetje onderschat”, memoreert Van der Aar. “Bekend met epilepsie heb ik me, toen ik me niet lekker voelde, me naar huis laten brengen in plaats van het ziekenhuis.” Er bleek meer aan de hand. Een half jaar zat hij in revalidatiecentrum De Vogellanden om te herstellen van zijn beroerte. Aan zijn zicht kon niets meer worden gedaan, aangezien hij al aan één oog blind was. Hij besloot te gaan schrijven. “Dat had ik veertig jaar geleden ook gedaan. Vooral puberteitsteksten met als hoogtepunt ‘School is bad for me’”, vertelt hij lachend. De ergotherapeut en activiteitenbegeleidster motiveren hem door te gaan met schrijven en het op muziek te zetten. “Ik kan echter zelf geen muziek schrijven”, vervolgt Van der Aar. “Via ondersteuning van Dimence, waar ter sprake kwam hoe je nu verder gaat met je leven, kwamen mijn teksten weer boven tafel. Via hen ben ik in contact gekomen met musicus Jan Gerritsen.” Die vroeg Van der Aar wat teksten op te sturen. “Het was om te kijken wat ik ermee kon.” De ‘match’ tussen Gerritsen en Van der Aar bleek een heel bijzondere. De echtgenote van de musicus was vier jaar geleden na een beroerte overleden. “Ze had kanker en door alles chemo’s kreeg ze een herseninfarct en werd ook blind. Ik heb geprobeerd te begrijpen wat er in haar hoofd omging, maar we snapten elkaar op een gegeven moment niet meer. Het is misschien niet toevallig dat ik Theo enige tijd later tegen het lijf liep.”

Gevoelens
Drie jaar lang zijn de twee, samen met Bert Pfeiffer die de arrangementen deed, bezig geweest met de productie van de cd die volgende maand wordt gepresenteerd. Uit de talrijke gedichten van Van der Aar zijn acht nummers voortgekomen. “Het doel is mensen mee te nemen in de gevoelens die ik heb”, legt Van der Aar uit. “Om ze te laten zien wat er in mijn brein gebeurt en mensen mee te nemen in deze wereld. Na mijn CVA kan ik bijvoorbeeld niet tegen veel drukte; ik kan het geluid niet filteren, waardoor ik doodmoe word. Mijn vraag is eigenlijk: luister eens naar elkaar. Zo hoop ik ook dat mijn cd als voorlichtingsmateriaal wordt gebruikt.”

Naaldhakken
“Het Nummer ‘Moment van nu’ kan Theo nog niet goed aanhoren”, vervolgs Gerritsen. “Er zitten metronomen met een vertraging in die de tikjes van de naaldhakken van verpleegsters in revalidatie- en behandelcentrum Altrecht in Zeist laten horen.” Van der Aar kan er niet tegen. “Ongelofelijk. Het centrum is een rond metalen gebouw met een betonnen vloer. Het geluid daar was vreselijk. Ik hoop dat ze het met mijn cd daar nu ook gaan beseffen.”

Ruggengraat
Naast de cd, waarop ook Van der Aar’s echtgenote Marga en zijn kleindochter Tyeïsha zijn te horen, heeft René Eijsink een mini-documentaire gemaakt waarvan fragmenten op 15 maart zijn te zien. “In alle chaos en ellende heeft deze muziektherapie ons alle drie – Theo, Marga en Jan – geholpen. Geweldig om te realiseren hoe belangrijk muziek is, waar woorden tekort schieten”, aldus Gerritsen. Van der Aar: “Voor mij is de cd een deel van mijn verwerkingsprogramma. Het is mijn steun, mijn ruggengraat geworden. Hier kan ik verder mee. Ik hoop dat de cd ook steun vormt voor anderen die in hetzelfde proces zitten.” Ondertussen gaat de in 2014 tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau gedecoreerde gewoon door met zijn activiteiten. “Ik kan niet stil zitten. Zo ben ik nog volop actief als bestuurslid van de stichting Recht op Muziek die als doel heeft kinderen zoveel mogelijk in contact te brengen met muziek.”

Aanmelden
De cd-presentatie is volgens Van der Aar met name geschikt voor mensen die op de een of andere manier te maken hebben gehad met een CVA. Aan de cd hebben veel bekende muzikanten hun medewerking verleend, waaronder diverse Zwolse. De presentatie is op dinsdag 15 maart om 19.45 uur in De Nieuwe Bierton aan de Schellerbergweg 27 in Zwolle-Zuid. De zaal gaat om 19.30 uur open. Het aantal plaatsen is beperkt, daarom is vooraf aanmelden per e-mail vereist. De cd is voor 15 euro verkrijgbaar via hetzelfde e-mailadres thvdaar@home.nl. Van de opbrengst gaat van iedere cd 2,50 euro naar de NAH stichting voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.