KV Sparta - DOS Kampen
KV Sparta - DOS Kampen Pedro Sluiter

Korfballers Sparta na twee zeges weer helemaal terug in de race voor handhaving

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Het dreigde een rampseizoen te worden voor de korfballers van Sparta, die twee weken geleden nog troosteloos onderaan stonden met nul punten. Na twee stuntzeges is de hoop op handhaving in de overgangsklasse weer springlevend.

Jarenlang beukte Sparta op de deur van de overgangsklasse in de zaal, totdat vorig jaar het langverwachte kampioenschap in de eerste klasse in de wacht werd gesleept. Eindelijk kon de vereniging zich gaan opmaken voor het spelen met de schotklok, en voor een loodzwaar seizoen. Negen wedstrijden duurde het voordat de rentree op het derde nationale niveau werd bekroond met een zege. “We hebben best wat aanpassingstijd nodig gehad. En het zat ook niet mee in een aantal wedstrijden. Dan hadden we pech in de slotfase, waardoor we net verloren”, kijkt trainer Jackie de Vries terug.

Dat de wereld er nu een ineens een stuk rooskleuriger uitziet, hadden maar weinig Spartanen verwacht na het verlies tegen concurrent Heerenveen. “Twee keer stunten en je staat weer gelijk met Drachten”, hield De Vries zijn spelers voor. Dat de achterstand op nummer één-na-laatst Drachten zo snel zou worden verkleind, had niemand kunnen bevroeden. ”Het geloof is er nu absoluut”, zegt routinier Dennis Compayen. “Het zat er al die tijd ook wel in, maar af en toe lieten we iets te makkelijk de koppies hangen. Niet op de training, maar soms wel in wedstrijden. We zijn er wel altijd in blijven geloven ondanks dat het moeilijk was”, aldus Compayen.

“Wij kunnen gewoon heel goed korfballen, maar mentaal zat het niet helemaal goed. We liepen vaak tegen onszelf te korfballen”, zegt De Vries over de reeks van negen nederlagen.

Dat Sparta heel goed kan korfballen bewijst het zaterdag door de nummer drie van de overgangsklasse B, DOS Kampen/Veltman, met een 20-16 nederlaag terug over de IJssel te sturen. Makkelijk is het geen moment, maar de koppies gaan niet hangen, ook niet als het na een paar minuten in de tweede helft 8-11 wordt. “Heel knap hoe ze het daarna hebben opgepakt”, complimenteert De Vries zijn ploeg. De Vries: “We moesten meer als team gaan opereren. Het waren acht eilandjes in de eerste helft. In de rust zag ik wat chagrijnige gezichten, maar ik zei: ‘Kom op. We gaan ervoor, met z’n allen. Wat meer beleving!’” Het is aanjager Compayen die Sparta de eerste voorsprong (12-11) bezorgt. “De trainer had goede woorden in de rust. We lieten ons te veel opjagen en kwamen niet aan ons spel toe. Zij gooiden fysiek de beuk erin. Dat moesten wij ook doen. We moesten er even met z’n allen tegenaan”,

De spanning is om te snijden en pas in de laatste minuten stelt Sparta de zege veilig. Vanaf 17-16 loopt het uit naar 20-16. Een tegenvaller voor de Spartanen is het nieuws dat concurrent Drachten een puntje pakt tegen Oost-Arnhem. Drachten heeft nu vijf punten, Sparta vier. Op 5 maart ontvangt Sparta de Friezen in de laatste wedstrijd. Het ontlopen van rechtstreekse degradatie zou een overwinning op zich zijn voor de Zwolse korfbalploeg, waar Jackie de Vries na dit seizoen afscheid neemt als trainer. Hij heeft er dan twee periodes van vier jaar opzitten bij Sparta. “De ploeg wilde nog wel door, maar het moet ook niet te eigen worden”, zegt De Vries.

Oranje Zwart dreigt na de promotie van vorig jaar weer keihard uit de eerste klasse te vallen. Op bezoek bij koploper Sparta Nijkerk verloor het ook de elfde wedstrijd van het seizoen (18-15).