Afbeelding
margrieth

Hoe maak je jouw huis verkoopklaar, hier onze TIPS!

· leestijd 6 minuten Partnerbijdrages

De volgende tips helpen jou om de woning aantrekkelijk in de markt te zetten.

Je moet je kunnen verplaatsen in een koper. Begin eerst met het bedenken voor welke doelgroep de woning geschikt is en speel daar op in. Uiteraard helpt je makelaar hierbij. ( house2day makelaars werkt met een stylist, zodat u er geen omkijken naar hebt )

Misschien is het goed om ze uit te printen en er een to-do lijstje van te maken, dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Tip 1. Ga het huis systematisch door en bekijk elk deel met argusogen. Zorg ervoor dat je eerst opruimt voordat je gaat slepen met meubilair. Dus geen losse spullen op de grond, onder bank, bed, kapstok of tafel.

Tip 2. Repareer kleine schoonheidsfoutjes zoals een loszittende plint of een hoekje behang dat loszit.

Tip 3. Gebruik geen uitgesproken, felle kleuren in de kamers.

Voortuin; Tip 4. Kijk voor inspiratie eens naar een televisieprogramma of youtube filmpjes waarin huizen worden gestyled voor verkoop. Vaak zie je dan dat ze lichte kleuren gebruiken die het geheel een ruimtelijk idee geven.

Tip 5. De voorkant van het huis is meestal het eerste beeld wat kijkers krijgen van het huis als ze langs komen. En je krijgt maar één kans voor de eerste indruk. Zorg er dus voor dat de tuin er netjes bij ligt.

Tip 6. Het pad naar de deur moet vrij zijn, dus geen fietsen die in het pad staan of overhangende takken of planten waar overheen gestapt moet worden.

Tip 7. Er mag geen verf van de kozijnen afbladeren. Maak alles lekker schoon en spinnenweb vrij. Werk zo nodig een beetje bij met de juiste kleur verf.

Tip 8. En als de mensen dan naar binnen stappen, moeten ze dan een klemmende deur openen of een stroef slot omdraaien? Een paar druppels olie doen wonderen.

De hal; Tip 9. Meestal is een hal geen hele grote ruimte en zorgen extra zaken behalve de standaard atributen zoals een kapstok, een lamp en een spiegel er al snel voor dat de ruimte ‘op je af komt’. Zorg er dus voor dat de vloer leeg is en er genoeg licht in de hal is.

Tip 10. Het liefst is er natuurlijk daglicht, dus als je een raampje naar buiten toe hebt, blokkeer het licht hiervan dan niet.

Tip 11. Het toilet is ook een aandachtspuntje. Zorg ook hier weer voor een lege vloer (Dus ook geen toiletborstel of luchtverfrisser op de grond) en haal de persoonlijke tierelantijntjes van de wand. Dit leidt de bezoeker alleen maar af.

Het geeft juist rust en de mogelijkheid om door de huidige bekleding van deze kleine ruimte heen te kijken. Iedereen heeft weer andere ideeën bij het soort tegeltjes of de kleur welke zij mooi vinden in een toilet.

De woonkamer; Tip 12. De woonkamer is erg belangrijk voor kijkers. Het is de ruimte waar je het meest in leeft. Houd in gedachten dat ruimtelijkheid altijd in de smaak valt. Mensen kunnen dan naar eigen inzicht de ruimte in hun hoofd gaan indelen.

Tip 13. Als je de kamer binnenkomt moet er dus niet als eerste de achterkant van een bank of een grote stoel in het pad staan. Zet dit soort meubilair tegen de muren aan.

Tip 14. Misschien is het zelfs een idee om ze (tijdelijk) te verwijderen, zodat de rest van de meubels lekker ruimtelijk opgesteld kunnen worden.

Tip 15. Verwijder alle persoonlijke spullen, dit geeft vaak al snel een veel meer opgeruimde kamer. Als je dit hebt gedaan komt de woonkamer al snel veel ‘rustiger’ over voor de bezoeker.

Tip 16. Als je kasten hebt zonder deuren, zorg dan dat alle spullen die op de planken staan netjes geordend zijn, bijvoorbeeld van groot naar klein.

Tip 17. Als je nog kleine kinderen hebt, verwijder dan ook hun spullen bij het maken van foto’s en bij een bezichtiging. Vooral een box neemt veel ruimte in beslag, maar denk ook aan een kinderwagen, wipstoeltje en speelkleed.

Tip 18. Heb je ook de vensterbank leeg gemaakt? Niet? Wat staat er nu in? Allemaal kleine plantjes? Je kunt namelijk beter een paar grote potten met vers groen of bloemen er in hebben dan allemaal kleine potjes. Dat oogt een stuk opgeruimder.

Tip 19. Als laatste voor de woonkamer: Zorg er voort dat er niet te veel snoeren zichtbaar zijn. Vooral als ze contrasteren met de achtergrond (zwarte snoeren voor een witte muur) vallen ze direct op. Waarschijnlijk ben jij er wel aan gewend, maar iemand met een frisse kijk zal het opvallen.

De keuken;

Tip 20. Ook hier geld dat ‘ruimte is goud waard’. Mensen kopen nou eenmaal het liefst een ruim huis, ook een huis dat wat kleiner is. En gelukkig kun je optisch veel doen. Meestal is het namelijk zo dat wat er niet is, mensen ook niet missen. Als je bijvoorbeeld in de keuken gewoon bent om een hondenmand te hebben staan, haal die dan weg.

Tip 21. Heb je voor de ramen luxaflex of andere ‘lichtremmers’ zoals een hordeur, verwijder deze dan. Je kunt de kaalheid die ontstaat opvullen met een mooie plant in de vensterbank.

Tip 22. Voor open kasten zonder deuren geld hetzelfde als voor de open kasten in de woonkamer.

Tip 23. Verder het gasfornuis natuurlijk even goed schoon en ook geen vetspetters er omheen, zoals tegen de muren of de zijkant van kastjes.

Tip 24. Als je veel haakjes hebt in de keuken om theedoeken en dergelijke aan op te hangen, hang er dan niks aan.

Bad en Slaapkamers;

Tip 25. Als er een bed in de slaapkamer staat, dan is dit vaak het eerste object dat opvalt door zijn grootte. Wees er dus alert op dat deze er goed bij staat. Dit kun je doen dooe het bed strak op te maken.

Tip 26. Zet het bed op een logische plek in de kamer neer. Hiermee bedoelen we dan qua ruimtelijkheid. Vaak komt het er op neer dat een eenpersoonsbed tegen de muur aan komt te staan en een tweepersoonsbed in het midden van een muur.

Tip 27. Haal ook hier alle persoonlijke spullen weg en zorg dat er zoveel mogelijk vloeroppervlak vrij komt.

Tip 28. Gebruik zowel voor het dekbed als voor de muren neutrale kleuren met het liefst maximaal twee verschillende kleurencombinaties. Het geheel wordt daardoor niet te druk. Je kunt bijvoorbeeld wel variëren met lichtblauw en donkerblauw en daarnaast wit.

Tip 29. Als je dan toch met de slaapkamers bezig bent kun je ook gelijk de badkamer meenemen. Voor een badkamer geld net als voor het toilet; hier is het van belang dat alles fris oogt. Dit kun je bereiken door ten eerste alles goed schoon te maken.

Tip 30. Als er na de schoonmaak alsnog vochtvlekken op de muren of het plafond zitten, saus deze dan even bij.

Tip 31.Als er tussen de naden schimmel zit of andere donkere viezigheid, maak het schoon of werk ze bij. Je zult zien dat je badkamer er daarna een stuk beter door oogt.

Tip 32. Heb je wel eens een badkamer in een verkoopfolder gezien? Vaak proberen ze deze met een handdoek en wat groens van bijvoorbeeld een (nep) plant op te leuken. Jij kan dat ook!

De tuin; Tip 33. Als je tegels hebt als terras, spuit deze dan schoon. Het liefst met een hogedrukreiniger, je weet niet wat je ziet! (Bij elke bouwmarkt wel te huur).

Tip 34. Verder even de plantjes in de tuin bijwerken, schoffelen, harken en natuurlijk gras maaien.

Tip 35. Ook nu geldt dat de spullen van de kinderen uit het zicht moeten. Denk hierbij aan een speelhuisje, een kleine zandbak en rondslingerend speelgoed. Vaak zorgen deze spullen ervoor dat een tuin vol en rommelig lijkt.

Tip 36. Wat je wel mag laten staan of zelfs juist neerzetten zijn een tuintafel en een paar tuinstoelen. Hiermee lijkt het niet helemaal kaal en word de tuin uitnodigend om in te vertoeven.

Tip 37. Zet een mooi bloeiende bloem op tafel en zorg dat ook in de tuin vrolijkheid door bloemen en planten aanwezig is.

Tip 38. Voordat ik het vergeet; de tuin wordt vaak gezien als de kers op de taart. Mensen vinden het steeds belangrijker om uit te kunnen rusten na een lange dag werken. Speel hier op in door te laten zien dat je ook echt tot rust kan komen in jullie tuin. Zo mag de barbecue (Mits toonbaar – niet verroest en smerig) ook best buiten staan.

Last but not least; Tip 39. Wat je ook doet, zorg er voor dat het licht in huis is. Dit doe je door de gordijnen zo ver mogelijk open te doen, de luxaflexxen omhoog of verwijderen, zonneschermen omhoog, en folie voor het raam weg.

Tip 40. Laat het lekker ruiken tijdens de bezichtiging. Lucht alles van tevoren goed door, vooral in het geval je huisdieren hebt. Gebruik eventueel geurverspreiders, juist ook in het toilet en de badkamer.

Wanneer je House2Day inschakelt zal de stylist je helpen en adviseren bij al deze punten!

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30