Raad van State beslist dat verbreding N35 kan doorgaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De Raad van State heeft de verbreding van de N35 tussen Zwolle en Wijthmen woensdag grotendeels goedgekeurd. Minister Schultz van Haegen moet alleen een kleine aanpassing maken in het zogeheten tracébesluit voor een geluidsscherm bij een woning op de hoek van de Koelmanstraat.

De minister vindt bij nader inzien dat dit scherm anders geplaatst kan worden. Daardoor heeft dit minder nadelen voor de bewoners.

De N 35 wordt bij Wijthmen omgelegd. Daar komt de weg zuidelijker te liggen en wordt er een viaduct over de weg aangelegd voor een verbinding naar Wijthmen. De eigenaren van de nabijgelegen Sauna Swoll maakten bezwaar tegen deze oplossing met een viaduct en een verhoogde op- en afrit. Daardoor ontstaat namelijk zicht op hun terrein en dat zal de saunagasten afschrikken. De eigenaren zijn bang dat die daarom wegblijven met als mogelijk gevolg dat hun bedrijf moet worden gestaakt. Een eerder gedane miljoeneninvestering is dan weggegooid geld. Ze pleitten bij de minister en de Raad van State voor een verbinding naar Wijthmen onder de N35 door.

Maar de minister weigerde te kiezen voor die variant, omdat die veel te duur zal uitpakken. Ze wees op grondwaterproblemen en duur onderhoud. Volgens de sauna-eigenaren heeft de minister dit argument niet eens onderbouwd met een gedetailleerde berekening. De Raad vindt dat de minister die berekening niet hoefde te maken, omdat de oplossing van de sauna-eigenaren evident duurder zal zijn. Dat is volgens de Raad wel aannemelijk geworden.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden