Afbeelding
Erik-Jan Berends

Gasthuisplein moet ‘unieke plek’ worden

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - “Het Gasthuisplein wordt een gastvrij plein, dat flexibel is in gebruik en waar altijd wat te doen is. Op het plein komt een inpandige bewaakte gratis fietsenstalling met een servicepunt voor bezoekers, een (mindervaliden)toilet en kluisjes. Daarnaast zijn er plannen om een speeltoestel te plaatsen dat uniek is in zijn soort én voor de binnenstad”, meldt de gemeente Zwolle.

Inwoners van Zwolle zien volgens de gemeente in hun binnenstad in 2030 graag meer speelsheid, innovatie en creativiteit (bron: Visie Binnenstad 2030). “Diezelfde wens hebben ook de belanghebbenden uitgesproken in hun visie voor een gastvrij Gasthuisplein. Op basis van die visie hebben bewoners, ondernemers, eigenaren, Fietsersbond en de gemeente samengewerkt aan het ontwerp voor de herinrichting van het Gasthuisplein.” Het ontwerp voor de herinrichting omvat onderdelen die nieuw zijn voor de binnenstad, zoals een speeltoestel en een groenplan voor de stegen. “Door het aanbrengen van groen worden de stegen aantrekkelijker en ontstaat er een zichtbare verbinding met de Diezerstraat en het Broerenkwartier.”

In de grote, inpandige bewaakte fietsenstalling is een servicepunt voor bezoekers met een (mindervaliden)toilet en kluisjes voor het bewaren van boodschappen en het uitvoeren van kleine reparaties. Voor de exploitatie van de gratis stalling wordt de samenwerking gezocht met een fietsenzaak. Op het plein zelf is plaats voor het stallen van tweehonderd fietsen. Na de herinrichting is de auto te gast op het Gasthuisplein. Qua materiaalkeuze en uitvoering van de inrichting sluit het ontwerp aan bij de uitstraling van de Grote Markt, de Oude Vismarkt/Koningsplein en het Ter Pelkwijkpark.

Als de gemeenteraad instemt met het ontwerp, kan de herinrichting van het Gasthuisplein in de tweede helft van 2016 van start gaan. Voor het speeltoestel wordt dan een ontwerpwedstrijd georganiseerd. De presentatie van het ontwerp is te vinden op www.zwolle.nl/binnenstadsprogramma.