Afbeelding
Erik-Jan Berends

Pand Stadkamer aan Zeven Alleetjes geeft nieuwe asbesttegenvallers prijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Een nare extra asbestvondst’. Zo noemen wethouder Jan Brink en projectleider Frank Docter van bouwbedrijf Salverda nieuwe asbestplekken in het voormalige GGD-gebouw aan de Zeven Alleetjes. Volgend jaar moet daar Stadkamer, de bibliotheek, haar deuren openen.

“We proberen in tijd en geld binnen het projectbudget te blijven”, vertelt de wethouder hoopvol. De kosten van sanering van de nieuwe asbestvondsten worden geraamd op een ton. De vertraging voor de bouw werd geschat op zeven weken, maar de aannemer hoopt dat nog te verkorten tot vijf weken. Brink: “Het bureau dat voor ons het onderzoek heeft gedaan zegt nog nooit zoveel verschillende toepassingen bij elkaar te hebben gezien en ook zo willekeurig gebruikt. Dat maakt het verhaal extra complex.”

De gezamenlijk pers kreeg woensdag een rondleiding door het gebouw, waar de gemeenteraad de vrijdag ervoor al een kijkje heeft kunnen nemen. “De sanering was zo goed als klaar, alleen de kelders moeten nog. Totdat we in gebouw B in een aantal wanden extra asbestbronnen vonden die niemand meer had verwacht. Het asbest, waaronder asbestkoord, zit in negentien wanden verdeeld over vier verdiepingen. Heel willekeurig, dus als we een willekeurige wand hadden getest, kon het zijn dat we geen asbest hadden gevonden, maar in een volgende weer wel.”

Het gevolg is dat de ruimte voor de sanering opnieuw luchtdicht moet worden gemaakt, sluizen moeten worden gebouwd en de gevels afgeplakt moeten worden. “Een dure klus”, weet Docter. “We zijn er al mee begonnen; vanaf deze week gaan we saneren. Langs de lange wand zaten allemaal kamertjes. De opzet was de dwarswanden te laten staan tot na de sanering, maar die moeten we nu ook allemaal slopen. De hele ruimte moet weer worden ingedamd. Sommige kleine asbest bevattende gedeelten kapselen we in en beschrijven we in een beheersplan, zodat eventuele toekomstige gebruikers daarvan op de hoogte zijn, mochten zij weer willen verbouwen.”

“We willen een schoon gebouw en dit kunnen we niet negeren”, verzucht de wethouder. Over het verhaal van de schade op de vorige eigenaar, GGD IJsselland, zegt hij nog steeds in gesprek te zijn.

Stadkamer is nu voorlopig gevestigd in het stadhuis. De bibliotheek moest haar hoofdvestiging aan de Diezerstraat verlaten, omdat modeketen Zara wilde beginnen met de verbouw van het pand. Het achtergedeelte aan de Spoelstraat is inmiddels grotendeels gesloopt voor nieuwbouw.