Afbeelding
Pedro Sluiter

KNVB-steunpunt verhuisd naar Zwolle, 'de sportpoort van het Noordoosten'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Er zijn heel wat mensen afgekomen op de opening van het nieuwe steunpunt van de KNVB in het Landstede Sportcentrum, maar de belangrijkste verandering is er toch vooral één voor de medewerkers van de KNVB zelf. 45 van hen werken niet meer in Deventer of Heerenveen, maar op de eerste etage van het Landstede Sportcentrum. Voor de amateurvoetbalclubs zelf verandert er weinig tot niets.

Voor de gemeente Zwolle en Landstede is het desalniettemin een mooie gelegenheid om een beetje reclame te maken en dus zijn sportwethouder Rene de Heer en Landstede-bestuursvoorzitter Theo Rietkerk aanwezig om hun licht te laten schijnen over deze verhuizing. Nadat de directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan-Dirk van der Zee, in de bussinesslounge van Landstede het woord heeft gericht tot de medewerkers van de KNVB -waarom de braaf opgedraven mediavertegenwoordigers hier naar moeten luisteren is onduidelijk- laten Rietkerk en De Heer hun licht schijnen over de verhuizing.

Voor de gelegenheid is er een term in het leven geroepen die Zwolle nog maar cachet moet geven als sportstad. ‘De sportpoort van het Noordoosten’. Rietkerk: “Er gaat niets boven Groningen. Heerenveen is de sportstad, maar om daar te komen moet je eerst door de poort.” De Heer is ‘ongelooflijk blij’ met de komst van de KNVB. “Dat betekent dat wij een bepaalde uitstraling hebben. We zijn op verschillende vlakken heel goed bezig en de drijvende kracht daarachter is Landstede. Daar zijn we als gemeente ontzettend trots op." Als het aan De Heer ligt wordt ‘De sportpoort van Noordoosten’ een vaststaande uitdrukking. "Vanaf nu in elke speech!"

Rietkerk snapt wel dat de KNVB heeft gekozen voor Landstede: “De KNVB is een belangrijke partner van Landstede. In beide organisaties zijn er heel veel mensen die hun talenten laten zien. Onze studenten helpen ook amateurclubs in de regio.” De bestuursvoorzitter, tevens voorzitter van eersteklasser Go Ahead Kampen, benadrukt dat de drie plekken waar nu de nieuwe KNVB-steunpunten zijn (Zeist, Eindhoven en Zwolle) in heel Nederland bekend gaan zijn. “En dat is een extra impuls voor Zwolle. Alles is aan elkaar verbonden. Zwolle heeft al het CSE, Landstede en heel veel sportclubs. De KNVB geeft een extra impuls daaraan.”

De verhuizing van het steunpunt is het sluitstuk van een bezuinigingsoperatie die de KNVB doorvoerde en die het aantal regiokantoren terug heeft gebracht naar drie. Dat waren er zes, in een ver verleden dertien, en nog verder terug twintig. De clubs merken er niks van, stelt Van der Zee. “Met onze verenigingsadviseurs en technische jeugdcoördinatoren staan we juist dichterbij de clubs dan ooit. De werkplek is eigenlijk niet relevant. Dat is een beleid van de laatste twee jaar. Met mensen in het veld, die komen bij de clubs.”