CDJA: ‘OPVALLENDE DALING STEMBUREAUS IN OVERIJSSELSE GEMEENTEN ONACCEPTABEL’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het CDJA Overijssel is onaangenaam verrast over de opvallende daling van het aantal stembureaus in Overijsselse gemeenten tijdens het referendum op 6 april. In de gemeente Oldenzaal is de daling van het aantal stembureaus het grootst. Terwijl kiezers tijdens de provinciale verkiezingen in Oldenzaal nog bij zeventien stembureaus terecht konden wil het college voor het referendum maar vijf stembureaus openen. Ook de gemeenten Hellendoorn, Hengelo, Rijssen-Holten en Zwolle verminderen het aantal stembureaus.

Het raadplegend referendum zal pas geldig zijn bij een opkomst van minimaal dertig procent van de kiesgerechtigden. Wanneer de Nederlandse bevolking tijdens het Oekraïnereferendum overwegend tegen het verdrag stemt zijn de Tweede en Eerste Kamer verplicht om hun instemming met het verdrag te heroverwegen. Het CDJA is van mening dat – indien er referenda plaatsvinden – deze bindend moeten zijn. Het uitbrengen van een stem is een serieuze zaak en er moet na deze stemmen geluisterd worden, anders wordt het vertrouwen van burgers in de democratie beschaamd en zijn referenda geldverspilling. Nu verschillende partijen in de Tweede Kamer, waaronder het CDA, hebben aangegeven de uitslag van het referendum te zullen respecteren (waardoor het referendum de facto bindend is geworden) is het belangrijk dat de opkomst zo hoog mogelijk is en daarmee een zo groot mogelijke representativiteit bereikt wordt.

De jonge-christendemocraten zijn bezorgd dat de sterke daling van het aantal stembureaus de opkomst bij het referendum in deze gemeenten negatief zal beïnvloeden. Deze gemeenten laden de verdenking op zich dat ze willen voorkomen dat burgers tegen het associatieverdrag stemmen. Vicevoorzitter Anne Adema: ‘Het is onacceptabel dat sommige Overijsselse gemeenten bezuinigen op de democratie en grote verschillen laten ontstaan tussen gemeenten onderling. Als zelfs het kleinste stembureau van Overijssel in Marle (gemeente Olst-Wijhe) opengaat, dan is een daling van 70% van het aantal stembureaus in Oldenzaal zeker niet gerechtvaardigd’ Het aanwijzen van stemlokalen is een taak van het college van burgemeester en wethouders, dat daarover verantwoording schuldig is aan de raad. CDJA Overijssel roept raadsleden middels een aparte brief op om vragen te stellen aan het college van de gemeenten Oldenzaal, Hellendoorn, Hengelo, Rijssen-Holten en Zwolle. De raadsvragen kunnen raadsleden vinden op https://cdja.nl/2016/02/raadsvragen-referendum/ en zijn rechtenvrij te gebruiken. Algemeen bestuurslid CDJA-landelijk Marc Dorst zal namens de provinciale afdeling over dit onderwerp een memo indienen tijdens de algemene bestuursvergadering van het CDJA.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 18 uur geleden