Afbeelding
Kees Jansen

Arbo OpleidingsCentrum Zwolle schoolt heftruckchauffeurs van The Greenery bij

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE/BARENDRECHT – Miljoenen kilo’s tomaten, komkommers, paprika’s en andere groenten en fruit vinden straks hun weg naar de consument mede dankzij het Arbo OpleidingsCentrum uit Zwolle. Dat verzorgt namelijk anderhalve maand lang de trainingen voor zo’n 180 heftruckchauffeurs van de Barendrechtse vestiging van het internationale versbedrijf The Greenery.

Met de ingebruikname van een nieuw distributiecentrum van The Greenery in Barendrecht stapt het bedrijf ook over naar nieuwe heftrucks. Van relatief eenvoudige vorkheftrucks naar zeer geavanceerde reachtrucks, die speciaal voor het bedrijf met camera’s en diverse andere beveiligingsopties zijn uitgerust. Omdat voor het werken met dergelijke reachtrucks andere vaardigheden nodig zijn, worden alle chauffeurs bijgeschoold.

Logische keuze

De keuze om Arbo OpleidingsCentrum van directeur John van Haren de omscholing van de medewerkers te laten doen, was volgens projectleider Remco de Bel van The Greenery een logische. ,,We hebben met verschillende opleiders gesproken en Arbo OpleidingsCentrum sprong er echt uit. Vooral de manier van communiceren sprak ons aan.”

Van Haren is blij met de megaklus. ,,Het komt niet zo vaak voor dat we bijna anderhalve maand aaneengesloten opleidingen verzorgen. We hebben eerder al de heftrucktrainingen gedaan voor Burgers’ Zoo, HelloFresh en het Kröller Müller Museum, maar dan ging het vaak om enkele dagen.”

Cursusleider Johan Bosman van het Arbo OpleidingsCentrum heeft zin in het opleidingstraject. ,,Ik ben behalve instructeur ook werkzaam in de techniek en die nieuwe reachtrucks zijn geweldig. Die zijn zeer geavanceerd en voorzien van allerlei aanpassingen.”

Camera’s

Zo kunnen de reachtrucks, heftrucks met een groter bereik en de lepels aan de zijkant, tot drie stellingen hoog komen. Een normale heftruck haalt slechts twee hoog. Dankzij de uitschuifbare lepels kunnen pallets met groenten en fruit bovendien zo ver naar achteren worden geplaatst dat twee pallets achter elkaar in de stellingen kunnen worden gezet. ,,Daarom zit er ook een camera bovenin de reachtruck. Je moet goed kunnen zien waar je lading heen gaat.” Een tweede camera zit naast de lepels die in de gaten van de pallets worden geschoven.

Speciale opleidingshal

De 180 medewerkers van The Greenery krijgen in de ochtenduren theorieles over het werken met een reachtruck. Daarna worden de geleerde vaardigheden in praktijk gebracht. Dat gebeurt in een speciaal ingerichte opleidingsruimte in Bleiswijk.

The Greenery is een grote leverancier van groente en fruit. Het bedrijf levert meer dan 200 producten aan afnemers in 60 landen, waarvan Nederland, België en Groot-Brittannië de belangrijkste zijn. Het betrekt de groenten en fruit van bijna 500 eigen telers. In 2014 had het bedrijf een omzet van 1,1 miljard euro.

Arbo Opleidings Centrum is een van de grootste opleiders voor heftruck, reachtruck en hoogwerker. Het bedrijf zit in Ede en heeft vestigingen in Zwolle, Almere, Gorinchem, Best (Eindhoven) en Heerenveen.