MR4U verzorgt gratis controle van de WOZ-waarde

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

De jaarlijkse gemeentelijke aanslag valt eind februari op de mat. Op deze aanslag staat tevens de nieuwe WOZ-waarde van de woning vermeld. “De WOZ-waarde van de woning is bepalend voor de hoogte van diverse heffingen, zoals onroerendezaakbelasting, waterschapsrechten, inkomstenbelasting, schenk- en erfbelasting. Hoe lager de WOZ-waarde hoe minder men betaalt”, legt jurist Robert Schalke van fiscaal adviesbureau MR4U uit.

Fiscaal-juridisch adviesbureau MR4U en de makelaars/taxateurs van Baarslag Makelaardij en Posthuis Makelaardij controleren kosteloos de WOZ-waarde en maken, indien nodig, kosteloos bezwaar. “In de praktijk is gebleken dat de WOZ-waarden in veel gevallen te hoog zijn. Of het nu gaat om een tussenwoning of een vrijstaande woning, het loont om de WOZ-waarde goed te laten controleren. Wanneer mensen zelf een bezwaarschrift schrijven, is de kans groot dat het bezwaar ongegrond wordt verklaard of dat de waarde onvoldoende wordt verlaagd. Vaak komt dat omdat mensen niet over dezelfde marktgegevens beschikken als de gemeente of het GBLT. Omdat we al jaren samenwerken met makelaars uit de eigen omgeving is alle marktkennis aanwezig om de WOZ-waarde op juistheid te controleren”, vertelt WOZ-gediplomeerd jurist Schalke.

“In 2015 heeft MR4U voor 90 procent van de mensen in de omgeving van Zwolle die zich hebben aangemeld een lagere WOZ-waarde kunnen realiseren. Dat ligt aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van circa 50 procent. De kracht zit in de samenwerking tussen de taxateurs die beschikken over alle verkooptransacties en de jurist die op de hoogte is van alle regels en jurisprudentie die van belang kunnen zijn om de waarde te verlagen.”

De WOZ-waarde van een woning wordt door de gemeente bepaald met een computerprogramma waarbij de woning wordt vergeleken met enkele verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in de buurt. Daarbij wordt voornamelijk gekeken naar de verschillen wat betreft de inhoud, het grondoppervlak, bouwjaar en eventuele bijgebouwen, zoals een garage of berging. Schalke: “Wanneer een woning ongunstig is gelegen, de voorzieningen zoals keuken, badkamer en toilet ouder zijn dan twintig jaar, er sprake is van achterstallig onderhoud, rolstoelaanpassingen of een ondoelmatige kavelvorm is de kans groot dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld. Een tweede reden om bezwaar te maken is dat de verkoopcijfers van woningen die de gemeente gebruikt op het taxatieverslag teveel verschillen van de eigen woning, waardoor er geen sprake meer kan zijn van een juiste vergelijking.”

Zoals voormeld biedt MR4U zich kosteloos aan om WOZ-waarden op juistheid te controleren. “Wanneer wij er in slagen ook uw WOZ-waarde te verlagen, dient het GBLT of uw gemeente op grond van de wet rechtstreeks een vergoeding te betalen voor de verleende juridische bijstand. Deze vergoeding komt niet ten laste van uw eigen belastingvoordeel. Op deze wijze is de dienstverlening gratis voor u en kostendekkend voor MR4U en Posthuis Makelaardij”, besluit Schalke.

Hoe dat allemaal precies werkt, kan men teruglezen op de site www.mr4u.nl. Wie vragen heeft over deze dienstverlening kan ook rechtstreeks contact opnemen met mr. R. Schalke op telefoonnummer (038) 460 58 75 of mailen naar info@mr4u.nl.