Afbeelding
Marianne Juk-Kamminga

Cantatedienst in Andreaskerk Hattem

Algemeen

HATTEM – In de Grote of Andreaskerk in Hattem wordt zondagavond 3 april een Cantatedienst gehouden met medewerking van de Andreascantorij, het orkest Florilegium Musicum, enkele solisten en dominee Wim Hortensius als liturg. De muzikale leiding is in handen van Harm Jansen. De bijzondere dienst begint om 19.00 uur en de toegang is vrij.

Uitgevoerd wordt 'Christ lag in Todesbanden' van J.S. Bach. “In 1524 publiceerde Luther het paaslied 'Christ lag in Todesbanden'. De tekst en melodie zijn gebaseerd op de middeleeuwse sequens Victimae Paschali laudes en de Nederlandse versie is te vinden in het Nieuwe Liedboek als nummer 618”, deelt dirigent Harm Jansen mee. Bach gebruikte alle zeven strofen, zonder aria’s en recitatieven toe te voegen, en iedere strofe eindigt met 'Halleluja!'

Deze vierde Bach-cantate begint somber - over Christus die nog in het graf ligt - maar tilt de luisteraar vervolgens in meerdere coupletten tot ver boven die 'dalende melodielijnen' uit. Allerlei gemoedstoestanden komen vocaal en muzikaal aan bod, van ingetogen tot uitbundig en van verdrietig tot uitgelaten van feestvreugde. In het laatste couplet wordt de overwinning van het kwaad door het Paaslam bezongen.

De belangrijkste solisten waarmee orkest en cantorij deze avond optreden zijn: Jacob Schenk (tenor) en Bert van de Wetering (bas-bariton).

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 16 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden