Afbeelding
Erik-Jan Berends

Vondst olie is tegenvaller bij bouwrijp maken kavel Zara Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD – De slopers van de voormalige bibliotheek aan de Spoelstraat stuitten bij het doorboren van de keldervloer op olie. Het gevolg is dat de grond gesaneerd moet worden. De kosten daarvan worden geschat op ruim 100.000 euro.

“Gelukkig is deze vervuiling goed te saneren”, licht wethouder René de Heer toe. “De bouw loopt geen vertraging op en de kosten blijven binnen de post ‘onvoorzien’.” Tijdens de sloop is de verontreiniging op een diepte van ongeveer 2,5 meter aangetroffen. Het gaat volgens projectleider Ron Eggink om minerale olie en aromaten in een laag van één tot anderhalve meter. “De vervuiling is een verrassing. Zowel op basis van archiefonderzoek als uit de gemeentelijke bodeminformatiekaart blijkt niet dat op deze plek mogelijke verontreiniging aangetroffen kon worden. Ook bij archeologisch onderzoek op de locatie, begin dit jaar, is niets gebleken van vervuiling”, meldt de gemeente

Feit is dat er nu zo’n driehonderd kubieke meter grond moet worden afgevoerd. Daarvoor is een plan van aanpak gemaakt. De Heer: “Eerst hebben we gekeken of er gevaar is voor de volksgezondheid. Dat is er alleen als we het zouden laten liggen, dus moeten we saneren. Nu zijn we blij dat de aannemer het verwijderen van de vervuilde grond in de sloopstroom heeft kunnen meenemen, zodat we geen vertraging oplopen. We weten niet wat de herkomst van de olie is. Het vermoeden bestaat dat een eerder verwijderde olietank heeft gelekt, maar dat is allerminst zeker. Zodra we de exacte kosten weten, melden we die directe aan de gemeenteraad. Naar verwachting is dit najaar duidelijk hoe de kosten van de sanering opgevangen kunnen worden.”

Het bouwrijp maken van de locatie aan de Diezerstraat in Zwolle waar winkelketen Zara volgend jaar de deuren opent, ligt verder op schema. De gemeente verwacht dat de sloop begin april wordt afgerond, waarna de nieuwbouw begint. Na de sloop wordt de gehele locatie - monument en het nu bouwrijp gemaakte terrein erachter - overgedragen aan de ontwikkelaar die hier de nieuwste vestiging van kledingwinkel Zara bouwt. Als alles volgens plan verloopt, is volgens Eggink rond de jaarwisseling de ruwbouw klaar. “Dan komen er Spaanse ploegen die in vier maanden de inrichting voltooien. Zara kan dan medio mei haar deuren open.”