GGD vraagt aandacht voor 'vergeten ziekte' tuberculose

Algemeen

REGIO - GGD IJsselland vraagt vandaag op Wereldtuberculosedag aandacht voor tuberculose. “Tuberculose lijkt een vergeten ziekte. Mensen denken dat het ‘iets van vroeger’ is, of dat wij het hier in Nederland toch niet kunnen oplopen. Het tegendeel is waar”, zegt GGD Overijssel.

“Tuberculose (tbc) in Nederland lijkt misschien ‘iets van vroeger’, maar tbc is wereldwijd de dodelijkste infectieziekte. Elk jaar sterven 1,5 miljoen mensen door deze besmettelijke ziekte. Wereldwijd is er sprake van een TBC-alarm, elke dag raken meer dan 260.000 mensen besmet en overlijden er ruim 4.000 mensen. Onnodig, want tbc-patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen.”

Tuberculose in Nederland

“Ook in Nederland en in onze regio IJsselland komt tuberculose nog regelmatig voor. Gelukkig is de ziekte in Nederland goed onder controle en kunnen patiënten rekenen op een goede behandeling. In 2014 was het aantal tuberculosepatiënten in Nederland 814 en dit aantal is in 2015 licht gestegen naar 867 patiënten. Het jaarlijkse aantal patiënten met tuberculose in de regio IJsselland varieert van 17 patiënten in 2014 en 12 in 2015.”

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59