Weerbaar tegen pesters: ‘Plezier op school’ en ‘Een goed begin’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Weerbaar tegen pesters: ‘Plezier op school’ en ‘Een goed begin’

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is voor veel kinderen een grote stap. Voor kinderen die worden gepest of zich onzeker voelen in het contact met leeftijdsgenoten, is de overgang vaak extra spannend. Om deze kinderen te ondersteunen zodat ook zij een goede start maken op de middelbare school organiseert Mindfit de cursus ‘Plezier op school’.

‘Plezier op school’ is een cursus in sociale vaardigheden en staat in het teken van de overgang naar de middelbare school. Tijdens de cursus leren kinderen hoe ze nieuwe contacten kunnen leggen, hoe ze het best kunnen reageren als iemand vervelend tegen ze doet en hoe ze voor zichzelf op kunnen komen. De kans op herhaling van pesterijen of van problemen in de omgang met anderen wordt door deze cursus verkleind.

Steeds meer zin
Uit beoordelingen van antipestprogramma’s en onderzoek is gebleken dat ‘Plezier op school’ een positief effect heeft. De ondervraagde jongeren ervaren minder sociale angst en meer vriendschappen. Ook voelen ze zich meer geaccepteerd. “En daar doen we het voor”, zegt Roos Neeleman (preventiewerker bij Mindfit). “De kinderen krijgen gedurende de intensieve twee dagen steeds meer zin om naar hun nieuwe school te gaan en dat is mooi om te zien.” En Mindfit doet meer op het gebied van pesten. De organisatie biedt ook educatie aan ouders of docenten over pesten, zowel op het schoolplein als op social media.

AD(H)D of autisme
Voor kinderen met AD(H)D of autisme wordt de cursus ‘Een goed begin!’ gegeven in Zwolle. Deze cursus bevat dezelfde onderdelen als ‘Plezier op school’, maar wordt samen met de Jeugd GGZ aangeboden en bestaat uit drie kortere cursusdagen.

Waar en wanneer
‘Plezier op school’ wordt gegeven in Deventer, Zwolle, Raalte en Zutphen in de laatste week van de zomervakantie. De training bestaat uit twee dagen van 9.00 tot 16.30 uur.

‘Een goed begin!’ wordt alleen gegeven in Zwolle en bestaat uit drie dagen van 10.00 tot 15.00 uur. Voorafgaand aan de training vindt er een kennismakingsgesprek plaats met het kind en de ouder(s)/verzorger(s). Deelname is gratis. Aanmelden kan tot 20 juni 2016.

Meer informatie en aanmelden

Secretariaat Mindfit

038 4675680

collectievepreventie@mindift.nl

www.mindfit.nl/cursussen