Open Monumenten Klassendag zoekt monumenteneigenaren

· leestijd 1 minuut Cultuur

Open Monumenten Klassendag zoekt monumenteneigenaren

Amsterdam – Stichting Open Monumentendag zoekt monumenteneigenaren in een aantal gemeenten van Overijssel, die hun gebouw willen openstellen voor basisschoolleerlingen tijdens de Open Monumenten Klassendag. De stichting wil meer leerlingen de kans bieden om een monument in hun woonplaats te bezoeken. Daarvoor heeft zij een pilot gestart in Overijssel met een eenvoudige boekingsmodule, waarin monumenten(eigenaren) en scholen elkaar kunnen vinden.

Open Monumenten Klassendag

Open Monumenten Klassendag is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 een monument in hun woonplaats bezoeken. Op school krijgen zij een introductie les en vervolgens bezoeken zij een monument, waar zij rondgeleid worden, het verhaal van het monument horen en vragen beantwoorden aan de hand van een ‘monumentenkijker’. Na afloop volgt een verwerkingsles in de klas aan de hand van een ‘monumentenkaart’. In ruim 80 gemeenten in Nederland wordt dit evenement succesvol georganiseerd door een lokaal comité. Daar wordt aan monumenteneigenaren gevraagd of zij hun monumenten willen openstellen voor basisschoolleerlingen op vrijdag 9 september 2016. De leerlingen bezoeken deze dag het monument onder begeleiding van de leerkracht.

De pilot

Stichting Open Monumentendag wil het aantal gemeenten waar scholen kunnen deelnemen aan dit evenement uitbreiden. In de provincie Overijssel wordt in 8 van de 25 gemeenten een Klassendag georganiseerd door een lokaal comité. De pilot richt zicht op de overige 17 gemeenten. Monumenteneigenaren kunnen zichzelf aanmelden door het sturen van een email aan duiven@openmonumentendag.nl en aangeven op welke tijdstippen klassen welkom zijn. Scholen kunnen daarna zichzelf aanmelden een bezoek boeken op de door de eigenaar aangegeven tijdstippen.

De gemeenten

Monumenteneigenaren van de volgende Overijsselse gemeenten kunnen zich tot 1 mei 2016 aanmelden voor deelname aan de Open Monumenten Klassendag pilot op vrijdag 9 september: Almelo, Hardenberg, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Tubbergen, Wierden, Zwolle. Wilt u deelnemen, maar staat uw gemeente niet in deze lijst, dan zijn er al voldoende deelnemende monumenten in uw gemeente.

Fonds voor Cultuurparticipatie

Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt de Open Monumenten Klassendag, het evenement op de vrijdag voorafgaand aan Open Monumentendag, waarbij duizenden Nederlandse basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 een monument bezoeken. De pilot wordt gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSB fonds.