Journey through Blackgospel

· leestijd 2 minuten Cultuur

Op reis gaan langs verschillende vormen van gospel muziek; van Negrospirituals tot swingende blackgospel en van moderne gospel tot southern gospel. Dat is een droom die Richard Schoonhoven al lang had en binnenkort waarheid ziet worden. De afstuderend student Docent Muziek van het ArtEZ Conservatorium is de organisator van ‘Journey Through Blackgospel’, een muzikale avond die je gospel laat beleven als nooit tevoren!

Veel gastartiesten brengen de ‘Journey Through Blackgospel’ tot leven en maken er een afwisselende avond van. Zo is er Meander Vocaal: een jongerenkoor van het Meander College met leden van 13 tot 18 jaar. Zangeres Eveline Cocu werkte eerder samen met Nick & Simon en ‘The Voice’ finaliste Pearl Joan (Jozefzoon) en bracht onlangs haar solo debuut uit. Folk / southern gospel formatie Half A Mile put uit de lange traditie van (veelal) southern gospel. De klapper van de avond is de Zuid-Afrikaanse Gift Ledimo; een van de oprichtsters van het Soweto Gospel Choir. Het Grammy Award winnende koor heeft in haar bestaan samengewerkt met Queen, Aretha Franklin, Stevie Wonder, U2 en vele anderen. Ook zong Gift met de Soweto Spiritual Singers tijdens de openingsceremonie van het WK voetbal in Johannesburg in 2010; één van de meest bekeken televisie-uitzendingen ooit. Met groot charisma en een onvervalste ‘gospel feel’ neemt zij het publiek mee naar het Afrika als eigenlijke bakermat van de gospel. Het is de eerste keer dat ze als solo artieste naar Nederland komt; een primeur dus voor Zwolle. En dat is niet alles! Naast haar optreden geeft Gift in de aanloop naar het concert ook zang- en gospelworkshops op scholen in de regio Zwolle.

Voor organisator Richard is het niet de eerste keer dat hij meewerkt aan een live muziek evenement, maar het is wel de eerste die hij zelf bedacht en volgens zijn eigen visie opzet. En die visie heeft alles te maken met de inzet van muziek voor een breder doel. “Het heeft me altijd aangetrokken om kunst als middel in te zetten om anderen te helpen” aldus Richard. Voor deze avond heeft hij daarom Compassion als benefietdoel gekozen; een organisatie die kinderen in ontwikkelingslanden laat sponsoren en ze daarmee helpt bevrijden uit armoede en vaak kansarme situaties. De muziek geeft zo als het ware iets ‘terug’ aan onder andere de bakermat van het gospelgenre.

Het is niet toevallig dat Richard gekozen heeft voor een veelkleurige avond met inzet van veel (vaak nog jong) talent. Zelf werkte hij als jongere al mee aan diverse evenementen in de regio. ‘Journey Through Blackgospel’ wordt ook met inzet van veel jong talent mogelijk gemaakt. Richard start een crowdfunding voor de avond die onder andere de avond en de workshops van Gift Ledimo mede mogelijk maakt. Leerlingen van het Meander College gaan bovendien snacks verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan de avond. En dat is nog steeds niet alles. “Leerlingen van de Podium Beeldend vakken op het Meander College maken grote interactieve kijkdozen rondom het thema, die in hun school komen te staan in de aanloop naar het concert” aldus Richard. “Ik vind het belangrijk dat jongeren hun talenten in kunnen zetten voor een specifiek doel of om anderen te helpen.” Met workshops, inzet van studenten, crowdfunding en artiesten uit binnen- en buitenland komt dat wel goed en is de avond ook echt uniek te noemen!

‘Journey Through Blackgospel’ vindt plaats op maandag 13 juni 2016 in Odeon in Zwolle. De avond begint om 20:00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.truetickets.nl.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 6 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen gisteren
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen gisteren