Afbeelding
Erik-Jan Berends

Burgemeester Meijer van Zwolle: ‘Ik ben ontzettend trots’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – “We zaten vanaf de eerste seconde in de wedstrijd”, zei burgemeester Henk Jan Meijer woensdagmiddag op zijn persconferentie na het koninklijke bezoek aan ‘zijn’ Hanzestad.

De nog tientallen aanwezige persvertegenwoordigers maakten het hem makkelijk. Geen van hen had een vraag voor de burgemeester, die terugkeek op een geslaagde Koningsdag met koninklijke familie in Zwolle. “Het begon al met het ontroerende moment dat de gehandicapte Manon bloemen aan Máxima overhandigde en waar de Politiekids langs de weg stonden”, begon Meijer. “Het is bijzonder om te zien wat er gebeurt als de koninklijke familie langskomt. Vanaf de eerste seconde was er meteen veel interactie met het publiek.” Het meest trots is de burgervader op de Parade op de Grote Markt. “Het is een nieuw onderdeel van Koningsdag dat we een andere invulling hebben gegeven. Mooi in het hart van de stad hebben we de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven getoond. Hoe we dat hier doen en met respect voor ons verleden.”

Ondanks de slechte weersvoorspellingen hebben naar schatting zestig- tot tachtigduizend mensen Zwolle bezocht. Meijer: “Soms waren er wel acht tot negen rijen mensen aan de kant. Dat was prima, meer dan tien moet je ook niet hebben.” De in grote getale aanwezige politie heeft geen aanhoudingen verricht in de stad. Reden waarom de districtscommandant ook tijdens de persconferentie niet in actie hoefde te komen. “Ik ben ontzettend trots”, resumeerde de burgemeester. “Dat we dit mochten organiseren, overkwam ons. Erg veel dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Het was het eerste evenement in Nederland waarvoor ik een parapluplan heb geaccordeerd. En dat swingend werd afgesloten met het optreden van Typhoon. Alleen werd dat wel wat lastig met mijn zware ambtsketen om.”