Afbeelding
Frank van Hienen

Devotie Festival staat in het teken van vrijheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het vijfde Devotie Festival staat in het teken van vrijheid. De organisatie heeft voor vrijheid gekozen, omdat vrijheid een kernwaarde is van de Moderne Devotie, maar ook vanwege 4 en 5 mei. Deze dagen vallen in het Devotie Festival. Zowel op 4 als op 5 mei is het Devotie Festival betrokken bij activiteiten rond herinnering, herdenking en vrijheid.

Het Devotie Festival trapt af op 3 mei in Theater Odeon en Filmtheater Fraterhuis om 20.30 uur met medewerking van Club Cele. Deze start is onderdeel van ‘Talk of the Town’. Op woensdag 4 mei is er vanaf Museum De Fundatie een rondleiding om 16.00 uur rond het thema ‘Vrijheid heeft een prijs’. Op donderdag, Bevrijdingsdag, is het Devotie Festival betrokken bij het Wereldpaviljoen bij Bevrijdingsfestival Overijssel. Onder leiding van Hanneke Groenteman wordt er gesproken over vrijheid in gemeenschap, kent die vrijheid ook grenzen wanneer het gaat over het opvangen van vreemdelingen, over meningsuiting en geloof?

Op zaterdag 7 mei staan er meerdere activiteiten op het programma. Zo is er een Leprozen wandeling vanaf het Lepra Kerkhof bij de WRZV Hallen naar het Lepra Gasthuis en de Lepra Kapel in het centrum van de stad. Op het Celeplein is er twee keer een meeting waar bekende Zwollenaren worden ondervraagd over de vraag ‘wanneer vrijheid gaat jeuken’. Verder zijn er die dag Middeleeuwse-Devotie lunch- maaltijden in galerie Het Langhuis aan de Goudsteeg en rondleidingen rond dwarsliggers, onder meer om 19.00 uur vanaf Museum De Fundatie. Op zondag 8 mei om 11.00 uur is er een meeting in Park Eekhout met als thema ‘De vrijheid van Geest’, over vrijdenkers met wereldwijde invloed. Zie voor het volledige programma www.postmodernedevotie.nl onder devotie festival 2016.

“Het Devotie Festival is een groeiend en verrassend cultureel festival dat voortbouwt op de normen en waarden van de Moderne Devotie. De Moderne Devotie was een hervormingsbeweging binnen de Katholieke Kerk in de late Middeleeuwen. Tweehonderd jaar lang heeft de Moderne Devotie Nederland op allerlei mogelijke gebieden beïnvloed.

Steeds meer Nederlanders ontdekken deze zo voor Nederland belangrijke beweging met een grote actualiteitswaarde”, legt de organisatie uit.