Afbeelding
Eigen foto

ArtEZ-student Richard Schoonhoven dompelt Zwolle onder in gospel

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

BINNENSTAD – Hij hoopt dit jaar af te studeren als docent muziek aan ArtEZ conservatorium. De stromende creativiteit van Richard Schoonhoven laat zich echter niet opsluiten in een klaslokaal. Daarvan kan Zwolle zich overtuigen op 13 juni in stadsschouwburg Odeon. De gospelproductie die Richard dan op de planken brengt heeft hij met het hart van een ondernemer van A tot Z gearrangeerd.

Zijn afstudeerproject wordt er daarmee eentje in de categorie eigen risico en/of eigen glorie. Al laat hij wat betreft dat laatste graag anderen delen in de vreugde. “Meander Vocaal staat, onder mijn leiding, op het podium. We hebben een formatie backingvocals van zes en een band van acht man. Plus een arsenaal van vijftig jonge zangers in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. Die treden op in een setting met grote namen als Gift Ledimo, Eveline Cocu en Half a Mile. Gift Ledimo komt speciaal hiervoor vanuit Zuid-Afrika naar Nederland. Zij is de oprichtster van het Soweto Gospel Choir dat in het verleden heeft samengewerkt met Queen, Aretha Franklin, Stevie Wonder en vele anderen. De jongeren beseffen dan ook heel goed dat het een unieke ervaring wordt. En dat is precies wat ik voor ogen heb: het publiek en de mensen op het podium een avond bezorgen om niet te vergeten. Ik geloof dat de groep op deze avond boven zichzelf uitstijgt.”

Dat klinkt ambitieus voor een jonge student. Richard heeft echter al aardig wat ervaring. Zijn ouders zijn de initiators van het Vecht Gospel Festival en de concerten van het Oslo Gospel Choir. “Al vroeg in mijn leven kwam ik in aanraking met muziek en gospel. Bij ons aan tafel is er veel over gesproken. Ik heb meegeholpen met de organisatie en heb een netwerk in de gospelwereld waaronder goede contacten in Afrika.”

Het programma dat Richard brengt, belooft een reis te worden langs de verschillende stijlen van gospel. Een opbouw die volgens Richard na de pauze uitmondt in ‘een grote climax’, waarbij het publiek wordt meegenomen naar de kerk. Figuurlijk dan wel te verstaan. Richard: “Deze muziekstroming vindt haar oorsprong in de muzikaliteit van zwarte slaven die keihard moesten werken op de katoenplantages. De enige plek waar ze zichzelf konden zijn, waar ze ‘vrij’ waren, was de kerk. Niet zo vreemd dus dat daar de emoties en energie naar buiten kwamen.”

Dat gebeurt – hoewel de slavernij gelukkig tot een duister verleden behoort – nog steeds. Black gospel laat zich qua intensiteit met weinig vergelijken. Richard wordt al enthousiast door het er over te hebben en laat niets aan het toeval over om van de avond een succes te maken. “Ik ben een jaar geleden al begonnen met organiseren. Bepaalde dingen delegeer ik, maar ik wil als eindverantwoordelijke de controle houden. Dat zit nu eenmaal in mijn karakter.”

De muziek, promotie, sponsoring en catering voor de artiesten, Richard heeft er al allemaal over nagedacht. Wat dan weer de vraag oproept of hij niet meer organisator is dan docent. Het een hoeft het ander wat hem betreft niet uit te sluiten. “Ik wil zeker concerten als dit organiseren in de toekomst, maar volgens mij kan je daar perfect educatie aan koppelen. De jongeren die deze avond zingen, leren daar ontzettend veel van. Die verbinding tussen een evenement als dit en educatie vind ik heel mooi en belangrijk.”

Het concert, ‘Journey Trough Blackgospel’ gedoopt, is tevens een benefietoptreden ten bate van Compassion, een organisatie die armoede onder kinderen bestrijdt. Kaarten kosten 10 euro – ‘een koopje voor wat je krijgt’, zegt Richard lachend – en zijn te bestellen via www.truetickets.nl. Het concert in Odeon op maandag 13 juni begint om 20.00 uur. De verkoop verloopt vooralsnog boven Richard’s verwachtingen, maar er zijn nog kaarten in omloop.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59