Dameselftal HTC kampioen seizoen 2015-2016.
Dameselftal HTC kampioen seizoen 2015-2016. Pedro Sluiter

Nieuwe trainer doet voetbalvrouwen HTC meer dan goed; ‘Zes jaar is wel erg lang’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Na zes seizoenen onder trainer Jan Maat was de komst van de veel jongere en meer energieke Berend van Gelder precies wat de voetbalvrouwen van HTC nodig hadden. Het leidde tot een verrassend kampioenschap en een terugkeer in de hoofdklasse, een niveau waarop dit en volgend seizoen ook Be Quick ‘28 en Jong PEC Zwolle uitkomen.

De houdbaarheidsdatum van een trainer (in het amateurvoetbal). Het is altijd een onderwerp van gesprek wanneer de drie seizoenen-grens in beeld komt. Jan Maat nam vorig seizoen pas na zes seizoenen afscheid van de vrouwen van HTC en de scherpte was er dan ook wel een beetje af in zijn laatste jaar. “Je gaat op de automatische piloot. Het gaat wat te makkelijk allemaal. Jan is een beste man, maar zes jaar is wel erg lang”, weet Arief Todikromo, al jarenlang betrokken bij het team en onder Van Gelder gepromoveerd tot assistent-trainer. “Er werd scherper getraind en het plezier was daardoor ook groter. Ze leren weer andere dingen op tactisch gebied en hij bereidde alles heel goed voor”, noemt Todikromo als verdiensten van de nieuwe trainer. Ook zijn betrokkenheid bij de speelsters is een pluspunt. “Het is een heel andere trainer. Hij toont ook belangstelling voor privé-zaken. Dat doet de dames goed. De chemie is zo (!) goed dit jaar.”

De aanvalster die zich in de laatste wedstrijd tot topscorer van de ploeg laat kronen -met twintig goals blijft ze Celine van Velsen twee voor- luistert naar de naam Rosanne Roeles en die noemt de sfeer en de werklust ook als succesfactor. “Het zijn alle clichés op een rijtje, maar als team hebben we het gezellig en hebben we hard getraind.” En van wedstrijden winnen wordt het alleen maar gezelliger, beaamt Roeles, een oud-speelster van SC Heerenveen die vier jaar geleden in Zwolle, en vervolgens bij HTC, belandde. Het ons-kent-ons-gehalte bij de Tuinders sprak haar aan.

"Ik had geen zin in het topsportgebeuren van Be Quick/PEC Zwolle. Ik had hier een goed gevoel bij." Onder Maat was de sfeer goed, maar met de komst van Van Gelder werden de regels aangescherpt. Meer discipline, meer consequenties én, volgens Van Gelder zelf, periodisering. "We zijn het seizoen zonder zware blessures doorgekomen, omdat we rustig zijn begonnen en pas rond de winterstop de intensiteit hebben opgevoerd. Zware blessures zijn vaak terug te voeren op te zware trainingen”, aldus de trainer, die zelf heel duidelijk is over de houdbaarheid. “Twee, drie jaar is het maximum voor een trainer.” Van HTC kreeg hij dit jaar een contractverlenging voor twee seizoenen. “Ik dacht: ‘waarom niet voor een jaar?’ Maar we hebben na komend seizoen een evaluatiemoment.”