Afbeelding
Erik-Jan Berends

Oogzorgcentrum Zwolle: fonkelnieuw en uniek in Nederland

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

In een geheel nieuw pand aan het Aplein opent donderdag Oogzorgcentrum Zwolle. “Hier kan iedereen terecht voor eerstelijns oogzorg. Dat zijn alle vragen over de ogen, waarvoor een optometrist of orthoptist nodig is”, legt eigenaar Arie van Vliet uit.

Eén orthoptist en drie optometristen bieden in het oogzorgcentrum het neusje van de zalm. Van Vliet: “We zijn zeer laagdrempelig en vormen dé schakel tussen huisarts en oogarts. We hebben alle aandacht voor onze klanten en beschikken over de nieuwste apparatuur. Het team is optimaal getraind voor de metingen en onderzoeken, maar vooral ook in het goed uitleggen van de diagnose. De ervaring leert dat duidelijkheid veel mensen ook rust geeft.” Met het oogzorgcentrum wil de eigenaar huisartsen en oogartsen ontlasten. Daarmee onderhoudt hij dan ook nauwe contacten, als ook met de afdeling oogheelkunde van Isala. “Als een huisarts niet helemaal precies weet wat er aan de hand is, is soms niet meteen een oogarts nodig. Bij niet acute oogklachten sturen huisartsen in de regio Zwolle cliënten tegenwoordig eerst door naar de optometrist. Dat kan voor de cliënt verzekeringstechnisch ook voordeliger zijn, omdat de kosten van een optometrist lager zijn dan die van een oogarts. De groep mensen voor wie het oogzorgcentrum interessant is, wordt bovendien steeds groter. De Nederlandse bevolking veroudert immers.” Op die ontwikkeling anticipeert Van Vliet. “Daarvoor hebben we een extra huis neergezet.” De onderzoeksresultaten van de optometrist worden, als de cliënt daarmee akkoord gaat, gedeeld met zijn of haar huis- of oogarts. Wordt de cliënt verwezen naar de oogarts, dan weet die dat hij een gedegen gemotiveerde verwijzing krijgt.

“Het oogzorgcentrum is voor iedereen, ook voor opticiens die met vragen zitten over de oogklachten van hun cliënt”, benadrukt Van Vlet. “Het is dus veel meer dan oogmeting. We doen bijvoorbeeld ook onderzoek naar staar, glaucoom, macula-degeneratie en we zijn alert als mensen vlekken of flitsen in hun zicht hebben. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar kan.” En zo beschikt Oogzorgcentrum Zwolle over veel onderzoekruimtes en diverse methodieken. Ook bijvoorbeeld voor kinderen die moeite hebben met lezen. Van Vliet: “Via oogonderzoek blijkt meer dan eens dat daar wel wat aan te doen is: vaak is daarbij niet eens een bril nodig.”

Oogzorgcentrum Zwolle houdt Open Huis op vrijdag 13 mei van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 14 mei van 09.00 tot 17.00 uur. Een afspraak maken, is natuurlijk ook altijd mogelijk.

Oogzorgcentrum Zwolle

Aplein 15

8011 TJ Zwolle

(085) 902 28 82

www.ozcz.nl