Afbeelding
Pedro Sluiter

Prorail en aannemers verzetten zich tegen megaboetes voor werk aan spoorbrug Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – Spoorbeheerder Prorail en enkele Duitse aannemers zijn naar de Raad van State gestapt om te ontkomen aan een opgelegde boete voor het inzetten van illegale werknemers. Inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken constateerden dat de spoorbrug tussen Zwolle en Hattem in 2009 gedeeltelijk is gebouwd door 69 Macedoniërs zonder werkvergunning.

Vanwege dit grote aantal illegalen is de boete per bedrijf fors uitgevallen. Prorail kreeg een boete van bijna 500.000 euro. Hetzelfde bedrag mag een van de aannemers betalen en voor twee andere aannemers is de boete gehalveerd, omdat die aantoonbare moeite hadden gedaan om overtreding van de regels te voorkomen. Ze hadden vooraf melding gedaan van hun werk bij het UWV. Volgens de Amsterdamse rechtbank zijn ze daarom gedeeltelijk vrijgepleit. Bij het inzetten van illegale werknemers straft het ministerie alle betrokken partijen in de keten van opdrachtgever tot de uitvoerenden. Prorail had de klus aan de spoorbrug gegund aan een Duitse hoofdaannemer. Die schakelde weer een onderaannemer in en die zette uiteindelijk de Macedoniërs in voor montage- en laswerk.

Volgens de beboete partijen zijn de boetes onterecht opgelegd, omdat voor de werknemers een Duitse werkvergunning gold. Op grond van die vergunning mocht ook in Nederland worden gewerkt, betogen de bezwaarmakers. De Amsterdamse rechtbank haalde dit argument al eerder onderuit. De Duitse werkvergunning zou in dit geval niet gelden. De rechtbank paste de boetes wel een heel klein beetje aan, omdat het erg lang duurde voordat het ministerie met zijn boetes kwam.

De Raad van State gaat nu bekijken of de boetes terecht zijn opgelegd. Het ministerie haalt volgens insiders vaak zijn gelijk in dit soort zaken. De bezwaarmakers zouden zo op het ergste moeten rekenen.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59