Afbeelding

Vergunning waterskibaan Wijthmenerplas blijft overeind

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De klacht van een omwonende van de Wijthmenerplas tegen het verlenen van een vergunning voor de waterskibaan aldaar is ongegrond verklaard. Dat blijkt uit het vonnis van de bestuursrechter.

Waterskibaan en paviljoen Lakeside zijn sinds eind van de zomer van vorig jaar geopend. Naast overlast van de vele evenementen rond de plas vreest de omwonende overlast van het paviljoen. Als daar dan ook geluidsoverlast 's avonds en 's nachts bijkomt, is haar leefgenot ernstig in het geding. Haar advocaat had aangedragen dat het aantal toegestane vierkante meters voor het paviljoen is overschreden. Ook wordt de term 'dagrecreatie' door de gemeente misbruikt. Al deze punten zijn door de bestuursrechter van de hand gewezen. In totaal achthonderd vierkante meter is toegestaan voor horeca. Het paviljoen overschrijdt dit niet. De term 'dagrecreatie' betekent niet dat het vertier beperkt is tussen zonsondergang en zonsopkomst. Het is een vorm van recreatie “die niet langer duurt dan een dag en waarbij geen sprake is van overnachtingen”, zo staat in het vonnis te lezen.

Ook vroeg de raadsvrouw van de klager zich af of met achthonderd vierkante meter aan horeca nog wel sprake was van een volgens de vergunning 'ondergeschikte activiteit'. De horeca zou 'ondersteunend' moeten zijn aan de hoofdactiviteit, de waterskibaan. Maar is dat nog wel zo met zo'n fiks oppervlakte aan gebouwen? Ja, vindt de rechter. Volgens de rechtbank is er een duidelijke koppeling tussen het hoofdgebruik van de plas, voor dagrecreatie, en horeca als ondersteunende nevenactiviteit. Bovendien moet het oppervlakte van het gebouw vergeleken worden met het recreatiedeel van de plas. Dat deel is ruim 293.000 vierkante meter groot.