Afbeelding
Erik-Jan Berends

Pand waterschap Drents Overijsselse Delta speelt centrale rol tijdens Dag van de Bouw

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Waterschap Drents Overijsselse Delta en bouwbedrijf Van Wijnen hebben voor de Dag van de Bouw, zaterdag 4 juni, de handen ineen geslagen. Bezoekers kunnen het verbouwde, bijzondere pand aan de Dr. van Deenweg 186-208 bewonderen en kennismaken met het pas gefuseerde waterschap.

“We zijn trots op wat we doen en willen jongeren graag interesseren voor de bouw”, zegt Klaas Haasjes, commercieel manager van Van Wijnen Noord/Zwolle. “Met één aanspreekpunt hebben we bij het waterschapsgebouw een compleet nieuw restaurant en vergaderruimtes gemaakt én het hele buitengebied aangepakt”, vult projectleider Peter Spelt aan. Hoewel de digitale tijd niet aan de bouw voorbij gaat – ‘voorlieden en uitvoerders hebben tegenwoordig een Ipad’ - is er volgens de mannen van Van Wijnen nog steeds grote behoefte aan vaklieden die met de handen kunnen werken.

Haasjes, zelf ooit als timmerman/metselaar begonnen: “We verzorgen gastlessen en nodigen jongeren uit op de bouw. Tijdens de Dag van de Bouw krijgen kinderen een bouwpakket mee om een vogelhuisje te maken om ze spelenderwijs te enthousiasmeren om met de handen te werken.” “Ook laten we bezoekers onze digitale bouwwijze zien”, vervolgt Spelt. “Voordat er aan het pand wordt gewerkt, maken we de situatie eerst helemaal in 3D. Dat is veel efficiënter en bouwonderdelen kunnen we dan al in een fabriek laten maken.”

En zo kunnen bezoekers in het gebouw van het waterschap een boeiende masterclass volgen, vogelhuisjes bouwen, in gesprek gaan met een binnenhuisarchitect en een toelichting krijgen op hoe het waterschap bouwt met water. Naast het zich laten informeren op en over de bouw, kunnen bezoekers ook kennismaken met het nieuwe Waterschap Drents Overijsselse Delta. “Het waterschap is sinds begin dit jaar gefuseerd. We vinden het mooi om mensen te laten zien wie we zijn en wat we doen en hoe ons nieuwe pand eruit ziet. Maar ook de omgeving met de Westerveldse Aa, waar bezoekers het waterschapswerk in de praktijk kunnen zien”, aldus Mariëlle Nijmeijer, communicatieadviseur bij het waterschap.

Van Wijnen verzorgt tussen 10.00 en 16.00 uur korte rondleidingen door het vijf verdiepingen tellende pand. Onderaannemers die meewerken aan de realisatie van het inbouwpakket vertellen over hun specialisme en leggen uit waarom dit een ‘uniek’ project is. “Het gebouw is een kaartenhuis door de bijzondere bouw ervan. De scheve bouw, het sloopwerk van de vide, de architectuur, kiezels en het hardhouten terras en de vijver maken dit project uniek”, aldus Spelt.

Voor de kleinste bezoekers is er op de eerste verdieping een bouwhoek ingericht waar ze een vogelhuisje kunnen maken en kunnen tekenen en kleuren met Bob de Bouwer. Buiten op het terrein staan grondverzet machines en is er een grote bult zand waar de kleinsten zich kunnen vermaken. Nieman verzorgt een masterclass over bouwfysica en kwaliteitsborging. Nieman coördineerde het plan om een nieuwe functie aan de begane grond en eerste verdieping toe te wijzen. Daarvoor werd de vloer van de eerste verdieping over een overspanning van 9m1 verwijderd.

De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op

www.dagvandebouw.nl.