Afbeelding
Eigen foto

WOEST en WAK verbinden onderwijs, cultuureducatie en amateurkunst

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – De Week voor de Amateurkunst (WAK) en cultuureducatiefestival WOEST zijn van start gegaan. Vanavond (maandag) en woensdagavond is er een avondprogramma aan gekoppeld om verbindingen te leggen tussen cultuureducatie, onderwijs en amateurkunst.

Medewerkers uit het onderwijs, cultuureducatie en amateurkunst, maar zeker ook alle andere geïnteresseerden, zijn welkom bij de inspiratiesessies en masterclasses. “Tijdens de sessies en de masterclasses wordt de deelnemers een spiegel voorgehouden en worden ze geïnspireerd”, vertelt projectleider Ilona Kevelham van Stadkamer. “Iedereen die actief is in onderwijs en amateurkunst heeft heel veel taken en vaak de handen vol om optimaal nog eens aandacht te besteden aan de ontwikkeling en inbedding van de cultuurpoot in het onderwijs of binnen de vereniging. In de stad zijn er heel veel partijen die wat te bieden hebben. Zo ontstaan er aan beide zijden veel vragen: hoe komen we in contact met elkaar?, wat is er mogelijk?, wat is de behoefte?, hoe zorg ik voor draagvlak en kracht?”

Het avondprogramma is erop gericht dat de deelnemers op een ontspannen manier in een fijne setting met elkaar inspiratie opdoen, om te innoveren en delen. Voormalig profschaatser en Olympisch Kampioen Mark Tuitert houdt een inspiratiespeech over dromen, durven en doen. Kevelham: “Tijdens het BrainstormDiner CKV-ID wordt met de cultuurcoördinatoren gepraat over de mogelijkheid om scholen en hun leerlingen verantwoordelijk te laten zijn voor hun CKV-Portfolio cultuureducatie. Tijdens een maaltijd wordt besproken wat nu eigenlijk hun ambitie en de mogelijkheid hierin is.”

Inspiratiesessies van onder meer De Vrije Denkers, die als motto hebben dat ‘doen de nieuwe manier van denken’ is, moet hen daarbij helpen. Tijdens speeddates komen de vertegenwoordigers uit het onderwijs in contact met de aanbieders van cultuureducatie. “We hebben 22 inschrijvingen van aanbieders”, weet Kevelham. “Met als doel de ultieme co-creatie, want het onderwijs en de aanbieders zijn niet altijd op de hoogte van elkaars mogelijkheden en wensen. We willen ze graag de prikkel en de tools geven om zich buiten de gebaande paden te begeven.”

Verder wil de organisatie graag laten zien hoe breed en waardevol de amateurkunst is. “We willen af van het stoffige beeld. Amateurkunst kan ook stoer, eigentijds en actueel zijn.”

Iedereen die is geïnteresseerd in de avondsessies kan zich inschrijven. Vooraf aanmelden is vereist, het programma is kosteloos. Inschrijven kan via de website www.festivalwoest.nl.

WAK en WOEST zijn initiatieven van Stadkamer in samenwerking met de culturele partners in de stad.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden