Afbeelding

Win kaarten voor muziektheaterstuk over Menthol

· leestijd 2 minuten Algemeen

Menthol leerde Nederland tandenpoetsen met zijn 100% Babajaba tandpasta en veroverde Hengelo met zijn stralende gebit. Verover jij twee vrijkaarten met jouw Babajaba Smile? Like de Facebookpagina van weekblad de Swollenaer en stuur een foto van je beste Menthol Babajaba lach naar info@theateryoungones.nl en maak kans vrijkaarten voor de muziektheatervoorstelling Menthol op 9,10 of 11 juni in Zwolse Theaters. We geven twee keer twee vrijkaarten weg aan de beste inzendingen. Insturen kan tot 6 juni.

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Hij was een icoon in de regio: Joseph Sylvester, ofwel Menthol, in de jaren twintig van de vorige eeuw verkoper van tandpasta op Nederlandse markten. Theater Young Ones maakt over zijn leven haar eerste grote podiumproductie. Zes professionele acteurs en acht jonge Young Ones-acteurs vertalen het verhaal van racisme en discriminatie naar de huidige tijd.

Het stuk is niet te zien in het eigen theater aan de Bisschop Willebrandlaan, maar eerst in het Hengelose Rabotheater, dan drie avonden in schouwburg Odeon in Zwolle en daarna nog twee keer in de Deventer schouwburg.

“We zijn blij met zo’n groot, actueel thema”, zegt Kelly de Haan, die de pr en marketing voor The Young Ones verzorgt. Het verhaal gaat over koopman ‘Menthol’ (1890-1955), die zijn bijnaam dankt aan zijn eigen merk ‘Babajaba’ –tandpasta die hij op theatrale wijze verkoopt op de markt. Hij trouwt met Marie Borchert, ‘het mooiste meisje’ van Hengelo bijgenaamd Roosje.

De Haan: “In het theaterstuk wordt het verhaal vertel door de ogen van Roosje. Vanuit het rusthuis lopen het verleden en nu door elkaar met verschillende flashbacks. Het verhaal gaat over hun liefde, de zwarte man die met de nek wordt aangekeken, hun gemengde huwelijk en het gefluister in de straten. Ook over de kritiek op Roosje, omdat ze een vrouw was die een mening had. Daar koos ze ook voor. Het publiek beleeft de hele tijd de omstandigheden waarin ze leefden.”

De verzonnen personage is Heinz, een Duitser die probeert het hart van Roosje te winnen. Hij moest in de oorlog vechten voor de Duitsers. “Menthol en Roosje moesten scheiden, omdat ze door het huwelijk beiden de Engelse nationaliteit hadden gekregen”, legt De Haan uit. “Hij ging naar het concentratiekamp, waar hij evenals in het dagelijkse leven, alles als showman ‘op de lach’ deed. Menthol overleefde de oorlog, maar kwam wel als een ander mens terug.”

Het stuk speelt in de periode van de jaren twintig van de vorige eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog. Een jazz-ensemble verzorgt de muziek, van de roaring twenties tot modern, en geeft de voorstelling volgens De Haan een beetje een Voodoo-sfeertje. “Menthol was daar vanuit zijn Caribische achtergrond wel mee bekend. We hebben het in de voorstelling extra invulling gegeven en uitvergroot. De mystiek die dat geeft van verleden naar heden is een heel mooie vorm. De metafoor in het stuk vinden we dan ook belangrijker dan de feitelijke gebeurtenissen. We willen het voorbeeld van Menthol gebruiken om een mechanisme te laten zien. In onze tolerante samenleving staan we nu voor dezelfde uitdaging. De marktplaats van vroeger heeft zich nu verplaatst naar Facebook.”

Rapper en spoken-word artiest Akwasi speelt de hoofdrol in Menthol. De regie is in handen van Jeroen Kriek en Paul Feld schreef de tekst. De muzikale compositie komt van Paul Maaswinkel en Laurens van Rooijen. Laatstgenoemde benaderde, samen met Stichting4Oost en Stichting Imaginary Landscapes, theater Young Ones om de productie te maken. De Haan: “We zijn inmiddels bekend van het maken van muziektheater met jongeren, waarin we de actualiteit vertalen en dat vaak in een korte periode.” Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via www.zwolsetheaters.nl.

Mensen die in gesprek willen met de makers van Menthol kunnen dat op de dag voor de voorstellingen bij Club Cele. De bijeenkomst is op woensdag 8 juni om 20.30 uur in schouwburg Odeon aan de Blijmarkt.