Zorg voor later, nu over nadenken

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Voor senioren komt er vaak een moment waarop meer zorg nodig is. ABN AMRO MeesPierson constateert dat op leeftijd rakende inwoners van Zwolle vaak niet of te laat nadenken over hoe ze hun zorg later vorm willen gegeven.

“Dit is een typisch vooruitschuifonderwerp”, zegt Jan Peter Nooijen, kantoordirecteur ABN AMRO MeesPierson van het marktgebied Zwolle. “Je vindt het verstandig dat anderen hierover nadenken. Maar jíj hoeft dat nu niet te doen, omdat je je nog zo jong voelt.”

Een (te) afwachtende houding aanhouden, kan op de langere termijn vervelende consequenties hebben, zo stelt Nooijen. “Vaak gaan mensen pas nadenken over de invulling van hun zorg als het al te laat is of zelfstandig thuis wonen echt niet meer kan. Op zo’n moment is het de vraag of de juiste afweging nog te maken is. Eigenlijk moet je al eerder hebben nagedacht over verschillende scenario’s. Dus bijvoorbeeld waar wil ik straks wonen? Wil ik in mijn eigen huis blijven en de noodzakelijke zorg inkopen of wil ik naar een zorgvilla? Of, hoe richt ik mijn zorgbehoefte in? Aan alle mogelijkheden zitten bovendien financiële consequenties. Het is ook goed die de revue te laten passeren.”

Ongemak
Nooijen kent een aantal voorbeelden, waarbij de wensen van de ouders niet bekend waren bij de kinderen. Dat leidde tot lastige situaties. “In de helft van de gevallen besluiten de kinderen dat hun vader of moeder in een verzorgingshuis wordt opgenomen en heeft die ouder daar zelf geen stem in gehad. Maar had moeder dat écht wel gewild? Of misschien dacht het ene kind dat vader graag in een zorgvilla wil wonen, maar vindt zijn broer dat eigenlijk te duur. Alle ellende is te voorkomen door hier vroegtijdig gezamenlijk eens over na te denken en de wensen vast te leggen in een levenstestament.”

Eigen bijdrage
Mensen wonen steeds langer in hun eigen huis. Dat komt onder andere omdat verpleeghuizen alleen aan mensen plaats bieden die fulltime zorg nodig hebben. Iedereen die in een verzorgingshuis of thuis zorgt ontvangt, betaalt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. “Veel mensen zien die bijdrage als een bedreiging, maar dat is niet zo”, vertelt Nooijen. “Lang dachten mensen van 60 of 70 jaar: ‘Laat ik alvast een deel van mijn vermogen aan de kinderen schenken, want dan is mijn eigen bijdrage lager’. Maar is dat handig, als mensen gemiddeld pas rond het 85ste levensjaar in een zorginstelling komen? Ons advies aan een zeventigjarige is vaak: schenken als je de kinderen in de watten wil leggen. Niet omdat je over vijftien jaar wellicht iets moet betalen. Op alle mogelijke vragen rondom zorg voor later bieden onze adviseurs van ABN AMRO MeesPierson een passend antwoord.”