Afbeelding

Zwolse scholieren maken Human Rights App in Nürnberg

· leestijd 1 minuut Cultuur

Nürnberg is de stad van de mensenrechten. Naast Der Strasse der Menschenrechte kent de stad vele bekende plaatsen die aan de rechten van de mens gekoppeld kunnen worden. Voor het eerst kan men nu een wandeling maken langs al deze plekken met behulp van een door Zwolse leerlingen gemaakte app.

De leerlingen van de tweetalige afdeling van de Van der Capellen SG hebben in samenwerking met Duitse en Schotse scholieren de inhoud geleverd van de app die nu door het stadsbestuur van Nürnberg wordt beheerd.

Tien leerlingen van Van der Capellen hebben zich een half jaar lang verdiept in de dertig artikelen tellende Human Rights Charter van de VN. Vervolgens zijn de tweetalige leerlingen als Human Rights Ambassadors een week in Nürnberg geweest. Ze bezochten de verschillende sites uit de turbulente geschiedenis van deze voormalige nazi-stad. In Nürnberg werd intensief samengewerkt met de leerlingen van het Hans Sachs Gymnasium en de Schotse Hutchesons’ Grammar School.

Bezoekers van de stad kunnen de Human Rights App downloaded op hun mobieltjes en met een koptelefoon of met oortjes de route lopen langs de speciaal geselecteerde sites. De app is zowel Duits- als Engelstalig en is ingesproken door deskundigen en door leerlingen. Ook de Nederlandse leerlingen hebben daaraan bijgedragen. Per slot van rekening volgen zij de Engelstalige opleiding op Van der Capellen. Op sommige plekken kunnen quizvragen worden beantwoord waardoor de app nog uitdagender is.

Het project van de Zwolse leerlingen maakt onderdeel uit van een groter Europees Erasmus+ project waarbinnen de drie scholen op allerlei gebied samenwerken. Volgens TTO teamleider Peter van Voorthuizen hebben de tien Zwolse leerlingen niet alleen een unieke ervaring opgedaan op het gebied van de mensenrechten maar hebben zijn ook internationale vrienden voor het leven gemaakt. Het afscheid was dan ook hartverwarmend.