Afbeelding

Sponsoractie 2bike4alzheimer viert eerste lustrum

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Vierentwintig teams fietsen zich warm voor de vijfde editie van de sponsoractie 2bike4alzheimer op 17 en 18 september. De opbrengst gaat dit jaar naar het Alzheimer Centrum in het Erasmus MC in Rotterdam dat zich specifiek bezighoudt met onderzoek naar taaldementie. Nieuwe teams zijn nog steeds welkom en kunnen zich aanmelden tot 1 juli aanstaande.

Woonzorgconcern IJsselheem is vanaf de eerste editie van de partij. Inmiddels doen de collega’s van de Zwolse instelling mee met drie teams. Chantal Veldkamp uit Vaassen – zelf eerst verantwoordelijke zorg en welzijn in een van de woongroepen – stapt voor de derde keer op de fiets voor het goede doel. “Wij hebben dagelijks te maken met mensen met dementie en zien met eigen ogen hoeveel impact deze ziekte heeft op de cliënten, maar ook op hun naasten.”

Chantal werd zelf over de streep getrokken omdat het evenement zo goed in elkaar steekt. “Wij weten vooraf voor welk specifiek doel we fietsen en we weten ook dat alles wat wij aan fondsenwerving bij elkaar brengen rechtstreeks naar dit doel gaat. Daarnaast spreekt ons het idee van de tandem aan. Als team leg je binnen 24 uur een afstand van 400 kilometer af. Je fietst dus over onbekend terrein en voor een groot deel in het donker. En daar komt dan ook nog vermoeidheid bij. Dat betekent dat je soms helemaal je oriëntatie kwijt bent. Volgens ons komt dat gevoel heel dicht bij wat mensen met dementie dagelijks meemaken.”

Dat het evenement ook nog eens een heel mooie teambuildingactiviteit is, vindt Chantal mooi meegenomen. De teams van IJsselheem brengen de nodige sponsorgelden bijeen door evenementjes als een wellnessdag, een broodje kroket- en een cup cake-actie.

2bike4alzheimer koos voor het motto ‘Stap op de fiets voor Alzheimer’. De vijf etappes van 80 kilometer rondom Amersfoort vormen samen een vergeet-mij-niet. Geen toeval, vertelt medeorganisator Gerda van Ginneken. “Het vergeet-me-nietje is tevens het beeldmerk van Samen Dementievriendelijk.” Gerda licht verder toe: “Een team bestaat uit vijf tot zeven mensen. De fietsers lossen elkaar onderweg af en er is een auto met chauffeur. Nieuw in deze editie is dat deelnemers ook als duo op race-, mtb-, sport- of stadsfietsen mee mogen doen.” Naast hun sportieve prestatie brengen de deelnemers zoveel mogelijk geld bijeen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Nieuwe teams kunnen zich tot 1 juli aanmelden via de website.

Kijk voor meer informatie, ondersteuning en/of aanmelding op www.2bike4alzheimer.nl.