Afbeelding

Vergunning voor geluidsscherm aan A28 op de IJsselbrug staat weer ter discussie

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De families Peters en Reuvers aan de Nilantsweg zijn nog lang niet klaar met hun verzet tegen de omstreden geluidsschermen op de IJsselbrug langs de A28. Woensdag behandelde de Raad van State hun bezwaren tegen de gerepareerde vergunning voor de geluidsschermen.

Een eerdere vergunning werd door de Raad onderuit gehaald. Intussen loopt ook bij de Zwolse rechtbank een procedure over de feitelijke toestand van de inmiddels geplaatste schermen. Volgens de advocate van Peters en Reuvers is er sprake van scheurvorming in het beton waarop de schermen staan. De gemeente Zwolle weigert daartegen in actie te komen. In de kern is het geschil simpel. De families vinden dat de geluidsschermen niet stevig genoeg op de brug worden geschroefd. Hun angst is dat auto’s bij een ongeluk door het scherm vliegen en op hun woningen naast en onder de brug terechtkomen. Er is al eerder een vrachtwagen op de brug in de vangrail geschoten en dat voedt hun angst. Volgens de gemeente worden de schermen diep genoeg in het asfalt geschroefd. Maar de families willen een degelijker constructie.

Vervolgens is er een strijd ontbrandt tussen deskundigen. En de Raad heeft intussen ook meerdere malen eigen onafhankelijk deskundigen ingeschakeld. Die kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat de schermen voldoende stevig zullen zijn. Adviseurs van de families vinden die conclusie gebrekkig. Een toegepast rekenmodel zou onvoldoende kennis leveren over de botsbelasting van de schermen. De families en hun adviseurs vinden botsproeven noodzakelijk om de juiste berekening van de sterkte van de schermen te kunnen maken.

Een van de rechters van de Raad vertelde dat niet wordt beoordeeld welke deskundige gelijk heeft. De Raad kijkt alleen of er terecht kan worden getwijfeld aan het advies van zijn eigen onafhankelijke deskundigen. De uitspraak volgt over zes weken.