Afbeelding
ZAP

Zwolse architecten geven voetgangersbruggen bijzondere make-over

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - De voetgangersbruggen van Zwolle zijn op zaterdag 25 juni het toneel van de ‘Zwolse Architectuur Biënnale 2016’. Het Kerkbrugje, het Pelserbrugje en de Rodetorenbrug, waar men normaal nietsvermoedend overheen loopt richting de binnenstad, krijgen deze dag een make-over.

Daarnaast wordt er één brug aan dit gezelschap toegevoegd: een onzichtbare brug vanaf het station richting de binnenstad en Museum de Fundatie. Onzichtbaar, want hij bestaat eigenlijk niet. Maar vanaf 25 juni kan iedereen toch echt van het station naar het museum over het water lopen. De ontwerpen van de omgetoverde bruggen moeten de fantasie prikkelen en laten bezoekers van de binnenstad met andere ogen naar de brug en de omgeving kijken. Het Pelserbrugje wordt ingepakt met wit doek en omgetoverd tot ‘Kathedraal’, de Rodetorenbrug krijgt bovenop de brug een spiegelbeeld van de fragiele constructie eronder en het Kerkbrugje krijgt een compositie van lamellen die de blik van de voorbijganger zullen sturen en van de brug een soort uitzichttunnel maken.

Tien Zwolse architecten hebben de handen ineengeslagen om tijdens de Zwolse Architectuur Biënnale de stad deze bijzondere architectonische beleving te geven. Een unieke samenwerking die met dit ‘bruggenproject’ een primeur beleeft. Ruimtes ontwerpen, plekken zorgvuldig vormgeven, van groot tot klein, dat is het vak van de architect. Tijdens de Architectuur Biënnale willen de Zwolse architecten dit laten zien aan de geïnteresseerde bezoeker maar ook de toevallige passant.

De bruggen zijn te bewonderen op zaterdag 25 juni. Die dag worden ze officieel geopend door wethouder Ed Anker. Om 10.00 uur betreedt hij de onzichtbare brug als eerste, om vervolgens per boot de andere drie bruggen officieel voor geopend te verklaren. Niet alleen de bruggen zelf zijn een attractie die dag. Rond de bruggen gebeurt er ook nog van alles. In samenwerking met de organisator van de Architectuur Biënnale, het Zwols Architectuur Podium (ZAP), Club Cele, de Creatieve Coöperatie, Ruimtetuig en Het Oversticht is er de hele dag een afwisselend programma met onder andere locatietheater, de stadsdichter, een tentoonstelling in appartementengebouw ‘De Stelling’ en de watertaxi die de bezoekers van brug naar brug vervoert.

Na de Biënnale worden de bruggen weer in originele staat teruggebracht. De onzichtbare brug blijft echter nog tot 1 juli liggen. Bezoek de website www.architectuurbiennalezwolle.nl voor meer informatie.

Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 5 uur geleden
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 5 uur geleden
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 6 uur geleden