Zwolse heeft meer dan drieduizend kunstzinnige vrienden op Facebook

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)

ZWOLLE – Gea Bosscher houdt intens van kunst. Die liefde blijft bepaald niet onbeantwoord. Op haar Facebookpagina heeft ze drieduizend kunstzinnige vrienden uit de hele wereld. “Ik ken weinig anderen met zo’n uitgebreid internationaal netwerk”, zegt Bosscher.

Vrienden kies je en dat is voor de Zwolse niet anders. De kunstenaars op haar pagina ‘hebben kwaliteit en weten haar te raken’. Ze vermoedt dat dit netwerk niet alleen voor haar leuk en interessant is maar ook voor musea en galerieën. “Ik heb wel het netwerk en niet de ruimte om wat met deze kunst te doen. Een rol als bemiddelaar zie ik echter wel zitten”, zegt Bosscher, die met enige regelmaat van kunstenaars de vraag krijgt voorgelegd of zij niet ergens een galerie weet om te exposeren. “Ik kan partijen aan elkaar voorstellen. Veel van de kunstenaars op mijn Facebookpagina komen uit Nederland en België. Ik ken echter ook veel kunstenaars uit andere delen van de wereld, zoals Japan, Rusland, Amerika, Frankrijk en Israël.” Veel van de artistiekelingen met wie Bosscher contact heeft, zijn schilder of beeldend kunstenaar, maar eigenlijk is elke stroming en discipline wel vertegenwoordigd. Sculpturen, glaswerk, portretkunst, moderns realisme, figuratieve kunst en tal van andere kunstvormen tref je aan op de Facebookpagina van Bosscher.

Ze plaatst de kunst op haar eigen tijdlijn. Uit haar netwerk zijn weer andere netwerken voortgekomen. Dat sterkt haar in de gedachte dat de kunst die zij online etaleert van hoge kwaliteit is, mensen raakt en er dus toe doet. “Ik heb altijd al wat met kunst gehad. In eerste instantie keek ik vooral naar expressie, ik ben nu eenmaal een gevoelsmens. Later ben ik mij tevens gaan verdiepen in technieken.” Een kunstenaar die Bosscher altijd heeft weten te bekoren met zijn werk is Corneille, bekend van de Cobragroep, de avant-gardebeweging uit Denemarken (Kopenhagen), België (Brussel) en Nederland (Amsterdam). Cobra wordt tot een van de belangrijkste en meest invloedrijke kunststromen van na de oorlog gerekend.

Tegelijkertijd heeft de Zwolse veel met hedendaagse kunst. Een van de voorbeelden die ze noemt, is het werk van een Japanse kunstenaar die kimono’s (traditionele Japanse kleding, red.) van lood maakt. “Zijn werk is overigens al te zien geweest in Nederland in het CODA Museum in Apeldoorn. Het zou echter op meer plekken tot zijn recht komen, bijvoorbeeld in een kerk die als expositieruimte wordt gebruikt.”

Bosscher heeft kortom genoeg ideeën. Galeriehouders, musea en andere vaandeldragers van cultuur kunnen met haar contact opnemen. Ze is per mail bereikbaar via venisbosscher@planet.nl en op LinkedIn onder Gea (GAIA) Bosscher.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden