De Zwolse Grachtenrace heeft veel moois te bieden.
De Zwolse Grachtenrace heeft veel moois te bieden. Pedro Sluiter

Sfeervolle Zwolse Grachtenrace is feestje voor alle sloeproeiers

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - De Zwolse Grachtenrace is sinds dit jaar geen wedstrijd meer in de hoofdklasse van het nationale sloeproeien, maar met een nieuwe start/finish-locatie en een nog altijd flink aantal van 74 teams kan de organisatie, in handen van Hattem Roeit, weer jaren vooruit met het door velen geroemde evenement.

Geroemd om de sfeer langs de route is de Zwolse Grachtenrace, die zaterdag haar achtste editie beleefde, voor veel van de deelnemers een hoogtepuntje van het sloeproeiseizoen. Waar het in veel andere wedstrijden rechttoe, rechtaan hardroeien is, gaat het in de Zwolse grachten juist om stuurmanskunst, geduld en een beetje lef. De combinatie met ‘het knallen’ op het Zwarte Water maakt de ZGR tot een feestje voor de deelnemers.

Helaas zijn de nauwe passages in de grachten er wel de reden van dat de ZGR niet meer genomineerd is voor de hoofdklasse door de Federatie Sloeproeien Nederland. “Daar komt maar een aantal races per seizoen voor in aanmerking. Zeven of acht”, vertelt Katja Scholing van de organisatie. Volgens de FSN is het inhalen in de smalle Zwolse grachten te moeilijk. “Daarom hebben we nu alleen maar eerste en tweede klasse.” Het leidde tot verrassing van de organisatie niet tot minder deelnemers. "Vorig jaar hadden we iets van 70 teams. Nu 74. Dat is wel de max. Volgend jaar willen we iets minder teams”, aldus Scholing. "Dat is logistiek gezien beter."

Omdat Scholing de hele dag druk is met de organisatie kon ze dit jaar niet meeroeien in d’Isela met haar teamgenoten van IJsselkracht, een ploeg van vereniging Hattem Roeit. “Daar zitten ze”, wijst Scholing.

We zitten aan het Rode Torenplein, waar de verzamelplaats in eerdere edities nog het Kerkbrugje was. Dat was een stuk verder weg van het ‘kranen’, het te water brengen van de sloepen, en dus logistiek gezien minder praktisch. Het RT-plein heeft meer voordelen, zo blijkt. “Dit is een mooiere locatie”, vinden de vrouwen van IJsselkracht. Waar de uitgeroeide deelnemers eerder in lange rijen aan het water zaten en op het Kerkbrugje stonden, is de race nu beter te volgen vanaf de kade naast de Media Markt. Drie keer passeren sloepen de finishlijn. Onder vocale begeleiding.

“De zon breekt door, terwijl we de laatste ronde ingaan. Daar is de Voorganck van Hattem Roeit. En daarnaast de Zwolse boot, W IJsselland”, roept de speaker om. Mensen staan, joelen en applaudisseren als de sloepen vlakbij passeren. “En daar komt-ie weer. De man in klederdracht op de boot van Urk, de Jan van den Berg. En daar is d’Isela van Hattem Roeit. En die gaat er voorbij! Wat een actie! Dat is het mooie aan de brede passage hier.” De vrouwen van Hattem Roeit veren op en schreeuwen de longen uit hun lijf. De decibellen schieten omhoog zodra als er een Hattemse/Zwolse sloep passeert. De aanmoedigingen en het applaus van de kade rollen als een warme golf over het water richting de roeiers.

“Het is zo fijn om in je eigen stad te roeien. Daar kijk je het hele jaar naar uit. Veel mensen die onderweg op de bruggetjes staan aan te moedigen. Dat geeft echt een boost", aldus Mieke Steenhuis van Team IJsselkracht.