Benefietfestivals Panama Red, 1 en 2 juli, Zwolle

· leestijd 2 minuten Cultuur

Benefietfestivals Panama Red, 1 juli, Cafe Koos, centrum en 2 juli, Wijcentrum de Weijenbelt, Berkum , beide in Zwolle

De Zwolse muziekscene maakt zich op voor een aantal bijzondere benefiet concerten. Onder de ongetwijfeld later nog voor van alles en nog wat te gebruiken kapstok van een Facebook Groepspagina 'Musicians for Musicians' wordt getracht zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Amerikaanse Country en Rootsartiest Panama Red, echte naam Danny Finley.

Panama Red speelde in de jaren '70 in gerenommeerde bands als 'Bethlehem Asylum', stond aan de pooltable met Waylon Jennings in de hoogtijdagen van de Outlaw Movement en schreef samen met Billy Joe Shaver onder andere de country evergreen 'Bottom Dollar', een veel gecoverd nummer, tot aan groten als Jerry Lee Lewis toe.

Panama Red speelde in de jaren '70 in gerenommeerde bands als 'Bethlehem Asylum', stond aan de pooltable met Waylon Jennings in de hoogtijdagen van de Outlaw Movement en schreef samen met Billy Joe Shaver onder andere de country evergreen 'Bottom Dollar', een veel gecoverd nummer, tot aan groten als Jerry Lee Lewis toe.

Initiatiefnemer is Zwollenaar en muzikant Rob Dokter, die Panama Red ooit ontmoette als één van de begeleidende gitaristen tijdens een Europese toernee van Billy Joe Shaver, de country schrijver die gecoverd werd van Elvis tot Bob Dylan en alles er tussen. Rob hield contact en toerde een vijftal zomers door met name Frankrijk met Panama Red voor optredens in bars, op stadsfestivals en op campings. Ook in die tijd leed Panama Red al aan COPD achtige klachten, maar de laatste maanden zijn die dermate verergerd dat hij grote delen van elke dag aan de zuurstof moet. Hij richtte vervolgens zelf een GoFundMe op en noemde het project enigszins cynisch 'The Last Gasp Saloon'. Doel was om minimaal 10.000 Dollar in te zamelen, nodig voor een stamceltransplantatie om op te kunnen knappen. Zo waren er eerder in mei en juni al festivals in Amerika in o.a. Texas en Murfreesboro, Tennessee.

Vanuit de wens iets voor zijn oude maat te doen,, besloot Rob Dokter een aantal Zwolse muzikanten en lokaties te vinden om een eigen benefiet te organiseren. Zo kwam hij al snel in contact met William Nijdam, ook al een Zwolse muzikant (Black Sheep Wolfgang , bookingsagent Rock The House) met een gigantisch netwerk. Vanaf dat moment ging het snel. Na enig zoeken en overleggen kwamen William en Rob met liefst twee lokaties voor aldus twee benefietconcerten. Deze vinden plaats op vrijdag 1 juli a.s. bij 'Café Koos' en op zaterdag in Wijkcentrum 'De Weijenbelt' in Berkum. Bij 'Café Koos' is er geen entrée en kunnen bezoekers voor 2,50 Euro een speciale Benefiet-CD kopen om het doel te steunen. De volledige opbrengst gaat naar de GoFundMe van Panama Red. Prigramma van die avond : Rob Dokter & Friends, The Blues Connection en suprise act.

In Berkum is gekozen voor een entreeprijs van slechts 5 Euro, maar daarvoor krijgt de bezoeker de CD en één onsumptie erbij.

Programma : The Blues Connection, Cigar Box Henry , Bootleg en een lokale bluesband.

Maandag 20 juni werd een benefietsingle opgenomen in de studio van Mark Koller 'Geluidsstudio.com' waaraan belangeloos meegewerkt door Hans Lafaille (drums), Anneke Wilbrink (accordeon), Benny Ras en Tom Dokter (beiden electrisch gitaar) en natuurlijk WIlliam Nijdam (basgitaar) en Rob Dokter (zang en acoustische gitaar). Gekozen is voor een heerlijk uptempo nummer uit de pen van Panama Red 'A Woman in Savannah'. De schijf wordt opgevuld met drie opnames van een optreden tijdens één van de tours in Frankrijk van Panama Red & The Doc (Rob Dokter) en een nooit eerder uitgegeven studiotrack van Panama Red en anderen, opgenomen in Frankrijk. Dus voor een prikkie heeft men een vijftal unieke opnames te pakken!

Graag tot vrijdag 1 juli bij Café Koos in het Zwolse Stadscentrum en wijkcentrum 'De Wijenbelt' in Berkum.