Afbeelding
Erik-Jan Berends

Herman Brood staat centraal op Open Monumentendag van iconen en symbolen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – ‘Iconen en symbolen’ is het thema van de dertigste landelijke Open Monumentendag op zaterdag 10 september. Centraal staan in Zwolle de grootste eendaagse Herman Brood-tentoonstelling van Nederland en bijzondere iconen.

“We proberen ieder jaar bij het landelijke thema aan te sluiten”, vertelt wethouder Jan Brink bij de presentatie, woensdag bij het nieuwe pand van Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. “We willen niet alleen bakstenen laten zien, maar ook immaterieel erfgoed als icoon Herman Brood. Zichtbaarheid is een speerpunt van ons als bestuur. We willen daarom ook een zo breed mogelijk publiek trekken.”

Vorig jaar was in Zwolle de eerste editie in nieuwe stijl van Open Monumentendag. Dat was tevens voor het eerst dat Peter Vader Producties de invulling van de dag verzorgde. Ook neemt hij mensen nu als het ware aan de hand mee door de stad. “Mijn ervaring van vorig jaar is dat bezoekers dat erg prettig vinden.” De rode draad tijdens Open Monumentendag in Zwolle is de stadswandeling ‘Van Herman tot Brood’. Wie die volgt, komt langs de opengestelde monumenten, de iconen, de Herman Brood tentoonstelling en plaatsen waar de symboliek van carnaval een gezicht krijgt.

In de Statenzaal aan de Diezerstraat is momenteel de grote tentoonstelling van de Zwolse pop-fotografen Bullet-Ray en Ferdy Damman. Daarnaast zijn er op Monumentendag spullen te zien die herinneren aan Herman Brood. “Haast iedereen heeft wel iets van Herman Brood”, volgens Vader. “Wie een te gekke foto, een unieke tekening, brief of wat dan ook van of met Herman Brood heeft, vraag ik om contact op te nemen. Dat kan dan onderdeel worden van de expositie. We fotograferen of scannen de materialen, zodat de eigenaar het origineel meteen weer meekrijgt. Schilderijen van de Zwolse popicoon en kunstenaar, geleverd door IQ Kunstuitleen, zijn te zien in het nieuwe pand van Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Op de ‘Broodroute’ zijn vier locaties waar de symboliek van carnaval wordt verteld . Aan het einde kunnen de wandelaars een speciaal Herman Brood-brood kopen bij de Stadsbakker. In samenwerking met het Iconenmuseum in Kampen is er in galerie Het Langhuis, vanaf vier weken voor Open Monumentendag, een expositie met workshops over Michaël, de beschermheiige van de stad Zwolle.

Vader: “We willen het publiek voor Open Monumentendag, Herman Brood, de carnavalsverenigingen en de iconen mengen. Zo hopen we ook landelijk publiek te trekken.” Voorafgaand aan Open Monumentendag gaat Stadkamer met scholieren minecraft (op de computer bouwwerken maken met blokjes) -omgevingen maken van beeldbepalende plekken in Zwolle. De resultaten daarvan zijn te zien bij stadscafé Blij en in de kelder van de nieuwe Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Daar is ook een expositie over de historie van de locatie. Verder zijn er tijdens Open Monumentendag uiteraard talrijke monumenten opengesteld voor publiek en kunnen bezoekers genieten van kooroptredens. Het jaarlijkse Monumentenmagazine is verkrijgbaar bij de informatiestand op het Grote Kerkplein.

Wie bijdrage(s) heeft voor de Herman Brood expositie kan mailen of bellen met Peter Vader: info@petervader.nl, 06-536 48 552 of Carl Borst: cd.borst@zwolle.nl, (038) 498 24 66.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 6 uur geleden