NIEUW: Langhuis Talent Award 2016

· leestijd 2 minuten Cultuur

Presentatie beeldend eindexamenwerk in de Zwolse binnenstad.

Voor het eerst zijn de eindexamenexposities van het Cibap, ArtEZ en de opleiding Industrieel Product Ontwerp van Hogeschool Windesheim gezamenlijk te zien in de binnenstad van Zwolle. Vanaf 21 juni zijn op verschillende locaties in de binnenstad de eindexamenexposities te bezichtigen. De tentoonstellingen zijn verbonden via een kunstroute. Talenten van alle opleidingen laten hun werk zien. Publiek en vakjury kiezen bij de LANGHUIS TALENT AWARD vanaf 29 juni hèt Zwolse talent van 2016.

Het eindexamenwerk van de drie opleidingen is vanaf 29 juni te zien in de Grote Kerk Zwolle (ArtEZ), vanaf 21 juni in Museum de Fundatie en Het Langhuis (Cibap) en vanaf 4 juli aan de Koestraat 3 (Windesheim IPO). Het Langhuis brengt alle eindexamenexposities samen in de Zwolse binnenstad met een kunstroute en een wedstrijd. De expositiecommissie van Galerie Het Langhuis selecteert van elke opleiding vier studenten die meedingen voor de juryprijs. De vakjury, bestaande uit bekende kunstenaars en ontwerpers, kiest op 7 juli de winnaars. Het publiek kiest daarnaast nog een winnaar uit alle opleidingen. De winnaar van de vakjury wordt beloond met een aanmoedigingsprijs, solo-expositie in Het Langhuis, exposure en een jaar lang begeleiding naar de beroepspraktijk door ervaren kunstenaars, vormgevers en ontwerpers.

Coby Zandbergen, voorzitter van het College van Bestuur van vakschool Cibap, Wilhelm Weitkamp, directeur van ArtEZ hogeschool voor de kunsten en Marc Beusenberg, manager van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Windesheim, zijn blij met deze samenwerking die werd geïnitieerd door expositieruimte en kunstplatform Het Langhuis. “De zichtbaarheid van ons talent voor een breed publiek is de volgende stap in de profilering van onze opleidingen.”, zegt Coby Zandbergen. Wilhelm Weitkamp vult aan: “Het is onze gezamenlijke uitdaging om studenten ook te helpen richting de beroepspraktijk, in samenwerking met Het Langhuis kunnen we daar een invulling aan geven”. Marc Beusenberg: “Bedrijven hebben baat bij nieuw ontwerptalent om zich te kunnen onderscheiden en krijgen op deze manier een goed overzicht van wat onze opleidingen aan nieuw talent te bieden hebben.”

Voorzitter Paul van der Ham van Stichting Galerie Het Langhuis over zijn motivatie: “Zwolle is een onderwijsstad met kwalitatief sterke beeldende opleidingen. Hier worden de kunstenaars en designtalenten van de toekomst opgeleid. We willen een breed publiek kennis met hen laten maken. Ook willen we deze talenten verleiden in Zwolle te blijven om verder te groeien, door coaching en het bieden van de eerste tentoonstellingservaring waarbij het experiment centraal staat. Deze nieuwe makers zijn met hun frisse blik de voorhoede van een sprankelend stadsklimaat.”

Tijdens de tentoonstellingsperiode kunnen de bezoekers op alle expositielocaties met een stemkaart aangeven wie de publieksprijs moet winnen. De stemkaarten kunnen van 29 juni tot 6 juli worden ingeleverd in Het Langhuis aan de Goudsteeg 8. Tijdens een eindfeest op donderdag 7 juli om 16:00 uur in Het Langhuis worden de winnaars bekend gemaakt en zijn er muzikale bijdrages van eindexamenkandidaten van het conservatorium van ArtEZ.