Handbalvereniging Zwolle
Handbalvereniging Zwolle Pedro Sluiter

Fusie Tyfoon en SV Zwolle officieel: ‘een goede zaak voor het handbal’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)ZWOLLE - Met een feest op de locatie aan het Hoge Laar, waar het oude Tyfoon-onderkomen is getransformeerd tot clubhuis van HV Zwolle, beklonken de leden van de nieuwe handbalvereniging het samengaan, waar het laatste half jaar zo hard aan is gewerkt.

“Het ‘ergste’ is achter de rug”, zegt voorzitter Bernd Huizing over het vele werk dat de fusie met zich meebracht. “Het is heel druk geweest de laatste weken. We moesten vooral juridisch en financieel nog het nodige regelen.” Het bestuur is blij te kunnen melden dat het de komende jaren in Sporthal Zwolle-Zuid zijn thuishaven heeft, de plek waar SV Zwolle de laatste jaren ook speelde. “De ZBC-hal was op korte termijn aantrekkelijker, maar op lange termijn niet. We hebben afgesproken met de Stichting Sporthal Zwolle-Zuid dat we op termijn de hal kunnen exploiteren. En dat moet je hebben. Net zoals hier”, wijst Huizing naar het HV Zwolle-clubhuis. “Anders is het lastig om de begroting rond te krijgen.”

Op de plek waar nu de kleedkamers staan, naast het stenen veld, hoopt HV Zwolle in de toekomst strandvelden te leggen. Aangezien outdoor-handbal steeds meer op zand en steeds minder op steen wordt gespeeld, lijkt het asfaltveld zijn langste tijd te hebben gehad.

Met het wegtrekken van de vlaggen van Tyfoon en SV Zwolle onthulde erelid van SV Zwolle, Herman van Unen, het welkomstbord met het logo van Handbalvereniging Zwolle. Sinds 1 juli is de fusie tussen Tyfoon en SV Zwolle een feit. Sportwethouder Rene de Heer gaf zaterdagavond het startsein. Een jaar geleden, op het 75-jarig jubileum van SV Zwolle, vermoedde Van Unen al dat dat het laatste SV Zwolle-feestje zou worden. “Ik sta hier niet met gemengde gevoelens”, zegt de man die met SV Zwolle als trainer furore maakte, met name bij de dames. "Maar het deed me toch meer dan ik dacht. Ik vind het mooi dat ze me hiervoor gevraagd hebben. Het is een goede zaak voor handbal, voor de stad. Twintig jaar geleden hadden we het er al over. Maar het bleek moeilijk in te passen. Oud zeer, onderbuikgevoelens. Wij zijn wij en hun zijn hun.” Van Unen heeft altijd weinig opgehad met dat soort sentimenten. Twintig jaar geleden liet hij als trainer van SV Zwolle een grote groep heren naar Tyfoon gaan omdat het daar meer mogelijkheden had. Bij SV Zwolle floreerde dameshandbal. “Ik heb altijd gezegd: ‘ik doe het voor het handbal.’ Ik voel me net als bij SV Zwolle ook bij HV Zwolle thuis.”