Anass Achahbar van PEC Zwolle
Anass Achahbar van PEC Zwolle Henry Dijkman

PEC speelt Effeweg.nl een helft lang echt Effe-helemaal-weg (10-0)

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - Kies een ploeg als offerlam, zet er een gretig en fris PEC tegenover en leun lekker achterover en geniet van de slachting. De oefencampagne 2016/2017 ging zaterdag voor PEC van start in Nieuwleusen tegen Effeweg.nl. Een nietszeggend potje met een aansprekende, verder nietszeggende uitslag: 10-0.

Het is zo’n typische zomer-voetbal-zaterdag. De zon schijnt maar zakt beetje bij beetje naar het westen als ruim 1.600 mensen samendrommen rond het hoofdveld op sportpark Het Klaverblad. De geur van vers gemaaid gras vermengt zich met die van verschraald bier en gebakken hamburgers, als de twee elftallen zij aan zij door de menigte heen het veld betreden. De speaker somt bijna jubelend de opstellingen van beide teams op. De oplettende fan heeft dan al gezien dat de eerste twee doelmannen (Van der Hart en Begois) niet spelen (het duo loopt in trainingspak tussen de toeschouwers). Mike Hauptmeijer staat in het doel, maar van de andere tien namen klinken er zeven bekend en vertrouwd. Dat PEC er zin in heeft, dat blijkt in die eerste helft. Het team van Ron Jans speelt fris en gretig, vastberaden om de fans waar voor hun geld te geven. In die 45 minuten speelt PEC het regioteam dan ook echt Effe-helemaal-weg. Youness Mokhtar neemt de eerste twee treffers voor zijn rekening. Dan mag Bram van Polen een strafschop nemen (3-0), schiet Dirk Marcellis via de rebound 4-0 binnen, waarna Wout Brama een bal bijna achteloos prachtig in de bovenhoek draait - alsof het zijn handelsmerk is.

Doelpunten van Wouter Marinus, Josef Kvida en Queensy Menig zorgen er voor dat het na 45 minuten liefst 8-0 staat.

Wat opvalt in dat eerste bedrijf, is de gretigheid waarmee de bal uit het net wordt gehaald na de score. Vanuit de defensie krijgen de spitsen zelfs te horen dat ze ‘die bal moeten pakken en meenemen’. “De trainer ‘eiste’ minimaal vijf doelpunten vóór de rust”, legt Marcellis uit. “Hij wilde dat we lieten zien dat we er zin in hadden.” Youness Mokhtar had die aansporing niet nodig. Voor de man van de eerste twee doelpunten, kon de zomerstop bijna niet kort genoeg duren. “Ik heb een half jaar niet mogen spelen. Echt, dat was héél zwaar. Alleen maar trainen en geen wedstrijd spelen”, zegt Mokhtar. “Het is alsof je langzaam wordt vermoord. Maar goed, dat ligt achter me. Ik zit nu goed in mijn vel en wil me in het elftal spelen. Mits ik fit blijf, zie ik dat wel positief in.”

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 23 uur geleden