Afbeelding

Ik ga op vakantie en ik neem mee…… Een goede zonnebril

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

“UV-straling is net zo schadelijk voor de ogen als voor de huid. UV-straling kan ernstige oogaandoeningen en veroudering van ogen veroorzaken, zelfs als de zon niet volop schijnt of als men niet in de zon staat”, meldt Pals Brillen en Contactlenzen.

“Blootstelling aan overmatige UV-straling verhoogt het risico op staar en ook op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Voor de vorming van oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een goede zonnebril is dan ook essentieel, dus draag in de zomermaanden tussen 12.00 en 15.00 uur een zonnebril. UV-straling weerkaatst op zand, water en sneeuw, hier moet u dus extra voorzichtig mee zijn. Als extra bescherming kunt u hiervoor voor uw zonnebril een zonneglas met een hoge ESPF-waarde (Eye Sun Protection Factor) kiezen en eventueel gepolariseerde glazen. Dit is ook mogelijk voor een zonnebril met glazen op sterkte.”

“De Eye-Sun Protection Factor is een nieuwe internationale index die de algehele UV-bescherming van het glas indexeert en weergeeft in een beschermingsfactor zoals dat gebruikelijk is bij zonnebrandcrème”, vervolgt de opticien. “Het dragen van een zonnebril met een ESPF-waarde van 50 betekent dat uw ogen vijftig keer beter beschermt zijn dan zonder een zonnebril. Het houdt rekening met gereflecteerde UV-straling die indirect via de achterzijde van het zonneglas het oog bereiken.”

Kinderen zijn volgens Pals Brillen en Contactlenzen kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. “Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dat die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Hoe jonger het kind, des te kwetsbaarder de ogen. Bescherm uw kind dan ook met zowel een zonnebril als een hoedje met een brede rand. Alleen een petje beschermt namelijk niet afdoende. Een petje beschermt wel tegen directe UV-straling. Tegen indirecte UV-straling helpt een petje echter niet. Op het strand onder een parasol dringt door weerkaatsing toch 15 procent van de UV-straling door.”

Pals Brillen en Contactlenzen

Thomas à Kempisstraat 46

8021 BC Zwolle

(038) 455 11 77

www.palsbrillen.nl

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden gisteren
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen gisteren
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 18 apr, 09:43