PEC Zwolle wint slechts met 0-1 in Genemuiden

(door Mark de Rooij)

GENEMUIDEN - PEC Zwolle heeft in de tweede oefenwedstrijd van het seizoen allesbehalve een goede indruk gemaakt. Tegen een stug en goed georganiseerd SC Genemuiden won de Zwolse Eredivisionist met slechts 0-1. Kingsley Ehizibue, na de pauze binnen de lijnen, maakte na 73 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd.

Na de 0-10 overwinning van afgelopen zaterdag op een regioteam met spelers uit verschillende eerste elftallen, kwamen de PEC-supporters dit keer van een koude kermis thuis. Dit was ook grotendeels de verdienste van hoofdklasser Genemuiden, dat natuurlijk vele malen hoger mag worden ingeschaald dan het regioteam met spelers uit voornamelijk de tweede en derde klasse.

Dirk Muis was dik tevreden met het spel van Genemuiden. De van Berkum overgekomen centrale verdediger speelde als één van de weinigen de hele wedstrijd. "Ik denk dat je met 0-1 niet mag klagen", lachte Muis, handtekeningen uitdelend aan jonge Genemuiden-fans. "We stonden uitstekend in de organisatie." Muis noemde het de verdienste van Genemuiden dat PEC zo moeilijk aan voetballen toekwam. "We hebben het hartstikke goed gedaan. Iedereen had de bereidheid om meters te maken."

In de eerste helft kwam Genemuiden er zelf ook een paar keer gevaarlijk uit. De beste kansen waren zelfs voor de thuisploeg, dat namens oud-prof Danny Menting de 1-0 had moeten maken. Na 21 minuten had de nieuwe spits op aangeven van captain Anne van der Kolk de 1-0 voor het inschieten, maar hij raakte de bal compleet verkeerd. Even later schoot hij net voorlangs. PEC stelde daar wat kleine kansjes tegenover. De ruimtes lagen op de flanken, maar een goede voorzet bleef veelal uit.

Na de pauze speelde zowel Genemuiden als PEC Zwolle met een grotendeels ander elftal, en kwam Genemuiden er niet meer aan te pas. "Door de vele wisselingen zie je dat je zoekende bent. Je komt er zelf niet meer uit, maar op zich hebben we nog weinig weggegeven", aldus Muis.

PEC bestormde na de pauze het Genemuidense doel, en dat leverde kansen op voor Kingsley Ehizibue, Youness Mokhtar en Wouter Marinus voordat Ehizibue na 73 minuten eindelijk de hatelijke nul van het bord haalde. De rappe buitenspeler trok vanaf de rechterflank naar binnen en haalde strak uit met links, laag in de korte hoek. Veel meer hadden de profs van PEC niet te bieden. Aan de andere kant kreeg invaller Frank Jansen het publiek van Genemuiden op de banken met enkele goede acties aan de linkerflank.

"Ze kwamen er in de eerste helft een paar keer gevaarlijk uit door balverlies van ons. We hadden geluk dat die kansen er niet in gingen", zag Ehizibue. De gevaarlijkste speler aan PEC-zijde was uiteraard blij met zijn doelpunt. "Het geeft wel een voldaan gevoel als je ziet dat ze er zo moeilijk ingaan."